Helilooja Ülo Kriguli esimene autoriplaat “liquid turns” on ilmunud 2022. aasta augustikuus plaadifirmalt Bis Records. Eesti Filharmoonia Kammerkooriga koos musitseerib plaadil Tallinna Kammerorkester, dirigent on Kaspars Putniņš.

Albumile on koondatud helilooja Ülo Kriguli, Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja dirigent Kaspars Putniņši mitmeaastase koostöö vili. Plaadile on salvestatud “And the Sea Arose” (“Ja järv hakkas tõusma”) koorile ja keelpillidele (tekst Matteuse ja Johannese evangeeliumide põhjal), “Aga vaata aina üles” koorile (tekst Uku Masing) ning “liquid turns” koorile ja elektroonikale. Kõik kolm teost valmisid aastatel 2019–2020, mil Krigul oli EFK juures resideeriv helilooja.
Albumi avapala on aga 2015. aastal koorile ja elektroonikale kirjutatud “Vesi ise” (tekst Ilmar Laaban). 2016. aastal saavutas see teos rahvusvahelisel heliloojate rostrumil Wrocławis teise koha.

Ülo Krigul (1978) lõpetas 2003. aastal Eesti Muusikaakadeemia kompositsiooni erialal Raimo Kangro ja René Eespere juhendamisel. 2004–2005 täiendas ennast Viini Muusika ja Kaunite Kunstide Ülikoolis professor Detlev Müller-Siemensi juures. 2006. aastal lõpetas ta magistrikraadiga Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (juhendaja Tõnu Kõrvits).
Oma loomingu eest on ta pälvinud mitmeid tunnustusi sh Heino Elleri nimelise muusikapreemia (2006), Eesti Kultuurkapitali Helikunsti Sihtkapitali aastapreemia (2006 ja 2007), “Eesti muusika päevad 2012” heliloojapreemia, Monaco Prints Pierre’i Fondi muusikapreemia (2014), Eesti Muusikanõukogu preemia (2016) ning Lepo Sumera nimelise heliloomingu preemia (2021).

Plaadi saamisloost ja sinna valitud teostest räägib Ülo Krigul. Saate autor on Johanna Mängel.

Vt veel: Klassikaraadio