Foto: Rene Jakobson

Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester tähistavad rahvusvahelist muusikapäeva Arvo Pärdi palju tunnustust pälvinud kontserdikavaga.

Muusikapäeva eel, 29. septembril toimub Arvo Pärdi autorikontsert vastavatud Viimsi Artiumis ning 2. oktoobril esinetakse sama kavaga mainekal Budgoszczi muusikafestivalil Pommeri Filharmoonias Poolas. 

Mõlemas kontserdipaigas tuleb ettekandele läbilõige Arvo Pärdi loomingust: „Fratres” viiulile, keelpilliorkestrile ja löökpillidele (solist Harry Traksmann), „Cantus Benjamin Britteni mälestuseks” keelpilliorkestrile ja kellale, „Aadama itk” segakoorile ja keelpilliorkestrile, „Salve Regina” segakoorile, tšelestale ja keelpilliorkestrile ning „Te Deum” kolmele koorile, keelpillidele, ettevalmistatud klaverile ja tuuleharfile.

Sama kava on olnud Eesti Filharmoonia Kammerkoori, Tallinna Kammerorkestri ja Tõnu Kaljuste visiitkaardiks mitmel pool maailmas – New Yorgi Carnegie Hallis, Pariisi Filharmoonias, Hamburgi Elbphilharmonies, Amsterdami Muziekgebouw’s ja mujal, Eestis on seda esitatud vaid üksikutel kordadel.

Pommeri Filharmoonias, mida peetakse Poola üheks tähtsamaks kontserdikeskuseks, esinevad mõlemad kollektiivid oktoobri alguses esmakordselt. Budgoszczi linnas asuvat kontserdipaika hinnatakse ühe vanema ja olulisema Budgoszczi muusikafestivali korraldajana ning filharmoonia saali tuntakse rahvusvaheliselt selle suurepärase akustika tõttu.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester ja Tõnu Kaljuste on aastaid ühiselt kontserte andnud nii Eestis kui ka kaugemal – Euroopast Austraaliani ja Aasiast Põhja-Ameerikani. Arvo Pärdi muusika hinnatud interpreetidena on neid kutsutud esinema maailma paljudele mainekatele lavadele. Kollektiivide ja Tõnu Kaljuste ühine salvestis „Adam’s Lament“ (ECM) pärjati Grammy auhinnaga. Tõnu Kaljuste asutas Eesti Filharmoonia Kammerkoori 1981. aastal ja Tallinna Kammerorkestri 1993 ning on mõlema kollektiivi peadirigent.

Vt veel:
https://viimsiartium.ee/uritused/sanctus/

https://filharmonia.bydgoszcz.pl/kalendarz/60-bfm-arvo-part/