Foto: Kaupo Kikkas

Eesti Filharmoonia Kammerkoori 40. sünnipäeva puhul kõlab juunis paljudes kaubanduskettides ja -keskustes Eesti muusika kammerkoori salvestistelt.

Lugude valiku Eesti Filharmoonia Kammerkoori plaatidelt tegi muusikapsühholoog Dali Kask, kelle sõnul pole kaubanduskeskuste siseraadios varem koorimuusikat mängitud: „Kui tavaliselt oleme harjunud koorimuusikat kuulma laulupeol või kontserdisaalis, siis seekord on harukordne võimalus tuua poekülastajale lähemale nii olulist osa meie muusikakultuurist. Soovin omalt poolt Eesti Filharmoonia Kammerkoorile palju õnne ja edu edaspidiseks,” lisab Kask.

Eesti koorimuusikast kuulevad kauplusekülastajad tuntud autorite lugusid, nagu Veljo Tormise „Armastus”, „Kutse jaanitulele” ja „Kui mina alles noor veel olin”, August Hermanni „Munamäel”. Artis Media vahendusel kõlavad need 200 kaupluse siseraadio eetris – Maxima, Prisma ja Selveri kettides, samuti Viljandi Centrumis, Eedeni Keskuses, Mustika Keskuses ja paljudes teistes ostukeskustes üle Eestis.

Eesti Filharmoonia Kammerkoori 40. sünnipäev kulmineerub  30. juunil kontserdiga Noblessneri valukojas. Sünnipäeva tähistatakase veel teiste sündustega – kontserdi ajal on Noblessneri valukojas väljapanek kammerkoori plakatitest läbi aegade, koori tegevusest on ilmumas raamat „Kammerlauljad“ ning galerii Positiiv eksponeerib juunis-juulis oma akendel fotonäitust „Peaproov“.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor on kujunenud üheks tuntumaks Eesti muusikakollektiiviks maailmas. 1981. aastal Tõnu Kaljuste loodud koori ees on peadirigentidena seisnud veel Briti dirigent Paul Hillier (2001–2007), hollandlane Daniel Reuss (2008–2013) ning läti dirigent Kaspars Putniņš (2014–2021). Alates 2021. aasta augustist on koori kunstiline juht taas Tõnu Kaljuste. Koori repertuaar ulatub barokkmuusikast kuni 21. sajandi teosteni, kus eriline koht on Arvo Pärdi, Veljo Tormise, Tõnu Kõrvitsa, Ülo Kriguli ja teiste loomingul. Aastakümneid on koor tegutsenud rahvusvahelises muusikaelus koos mainekate dirigentide ja orkestritega, esinemispaikadeks Viini Kontserdimaja, Sydney Ooperimaja, Londoni Royal Albert Hall, New Yorgi Carnegie Hall, Los Angelese Walt Disney Kontserdimaja, Zürichi Tonhalle jpt. Külalisdirigentidena on koori ees seisnud sellised maailmanimed, nagu Claudio Abbado, Helmuth Rilling, Eric Ericson, Neeme Järvi, Marc Minkowski, Gustavo Dudamel jpt. Stabiilset kõrgtaset näitavad koori ligi 80 salvestist, mida on 16 korral Grammyle esitatud ning kahel korral hinnatuima plaadiauhinna võitnud. Koori plaadistusi ehivad ka teised prestiižikad auhinnad, sh Gramophone’i auhind, Diapason d’Or, Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Danish Music Award, Choc de l’Année Classica jne. 2020. aastal valis BBC muusikaajakiri Classical Music Eesti Filharmoonia Kammerkoori kümne parima koori hulka maailmas.

Rohkem infot: Eesti Filharmoonia Kammerkoor 40. Sündmused