Neljapäeval, 9. detsembril kell 11 on tutvustamisel Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Kaspars Putniņši album “Schnittke: Choir Concerto; Three Sacred Hymns; Pärt: Seven Magnificat-Antiphons” (BIS 2021).

Plaat on tänavuste Grammy auhindade nominent parima kooriesituse kategoorias.
Sama plaat pälvis hiljuti oktoobrikuu Diapason d’Or auhinna ning nüüd ka aastaauhinna Diapason d’Or de l’Année, mida annavad välja Prantsuse ajakiri Diapason ja raadiokanal France Musique.

Kaspars Putniņš iseloomustas intervjuus ajakirjale Diapason plaadile salvestatud heliloojate loomingut:
“Alfred Schnittke ja Arvo Pärt olid lähedased sõbrad, mõlemal ka väga tihe side õigeusu kirikuga. Kui Schnittke viib kuulaja oma isiklikule teekonnale, mis avab nii inimeksistentsi ohtlikud sügavused kui ka ekstaatilised seisundid, siis Pärt loob oma muusikaga templi ja palveruumi.”

Alfred Schnittke “Koorikontsert” (1984/85) on üks võimsamaid a cappella kooriteoseid.
Selle aluseks on 10. sajandi armeenia poeedi Grigor Narekatsi palvetekstid, mis peegeldavad patukahetsusest ja puhtusejanust tulvil hinge usalduslikku vestlust Jumalaga.
Selle kõrvale valis dirigent Putniņš Arvo Pärdi loomingust teose “Sieben Magnificat-Antiphonen” (1988), mis koondab endas seitset antifooni ja Maarja ülistuslaulu, mida roomakatoliku liturgias lauldakse seitsmel õhtupalvusel enne jõululaupäeva.

Plaadistus toimus 27.-31. jaanuarini 2020 Tallinna Niguliste kirikus.
Salvestusprotsessis osales tunnustatud helirežissöör Jens Braun, koormeister oli Heli Jürgenson ja plaadi andis välja BIS Records käesoleva aasta juunis.

Eesti Filharmoonia Kammerkooril ja Kaspars Putninšil on kujunenud BIS Recordsiga aastatepikkune tulemusrikas koostöö.
Eelmises koostöös valminud album, samuti Schnittke ja Pärdi loominguga, võitis 2018. aastal ajakirja Gramophone maineka auhinna.
Peatselt on ilmumas BIS Recordsi alt juba ka järgmised plaadid – Rahmaninovi “Püha Johannes Kuldsuu liturgia” (op 31) ning Ülo Kriguli autoriplaat.