Foto: Anneli Ivaste

Sel sügisel on Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester hooaega ette valmistades teinud senisest suuremaid jõupingutusi, et sügisel kultuurielu kindlalt taastuks. Kahe Eesti esinduskollektiivi ja Tõnu Kaljuste ühistele suurprojektidele on möödunud hooajaga võrreldes hoogu andmas erasektor.

 

„Lisandunud toetajad erasektorist võimaldavad meil alustada uut hooaega suurema ambitsiooni ja haardega. Olgu tegemist Pisa, Torino või Milaanoga, kus me hiljuti esinesime, Tallinna, Tartu või Tamsaluga – igal pool on meie eesmärk pakkuda tippkvaliteeti, et publik taasavastaks kontserdisaalis muusika kuulamise,“ ütles Eesti Filharmoonia Kammerkoori juhatuse liige Esper Linnamägi.

 

Tallinna Filharmoonia direktori Margit Tohver-Aintsi sõnul on COVID-kriisi läbi teinud kultuurisektori jaoks erasektori suurenev panus kultuuri julgustav samm. „Tallinna Kammerorkester vaatab julgelt tulevikku. Erasektori panus võimaldab meil mõelda suuremalt ja algatada projekte, mis on olulise kultuuriväärtusega ning mille kohta julgeme prognoosida suuremat atraktiivsust ja publiku uudishimu. Kokkuvõttes aitab see kõik kaasa Eesti kultuurielu arengule ja konkurentsivõimele,“ sõnas ta.

 

Mis paneb eraettevõtja kultuuri toetama?

 

Esimesena pani Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri ühisprojektide õnnestumisele erasektorist õla alla tööstusettevõte Exmet, kes asub käesoleval hooajal EFK ja TKO ühiskontsertide peatoetajaks. Ettevõtte juhi Andres Sonni sõnul sündis toetamise otsus soovist panustada neid ühiskondlikke tegevusi, kellega väärtused ja ambitsioonid on sarnased.

 

„Kultuuri armastavate inimestena vaatame me Exmeti poolelt uhkustundega väikest Eestit tutvustava, rahvusvaheliselt mainekate ja kultuuri edendavate Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri tegevusi. Hästi juhitud ja professionaalse tiimiga on mõlemad kollektiivid tõestanud, et on võimalik väikese rahvaarvuga Põhjamaa riigist kasvatada välja rahvusvaheline edulugu. Sarnased väärtused ja ambitsioon on põhjusteks, miks peame oluliseks toetada nii Eesti Filharmoonia Kammerkoori kui ka Tallinna Kammerorkestri tegevust. Tänu neile oleme eestlastena mitte enam ainult eurooplased, vaid laialt tunnustatud maailmakodanikud!“ ütles Andres Sonn.

Peatoetaja Exmeti kõrval annavad väga olulise panuse hooaja vältel toimuvate suurprojektide teostuseks suurtoetajad Nordnet OÜ ja DHL Express.

Nordnet OÜ juhatuse liige Madis Laansalu kirjeldab isiklikku seost muusikaga: „Muusika ja koorilaul on minu elu osa alates neljandast eluaastast kuni tänase päevani. Muusikast olen saanud palju energiat ja ideid, kuidas teha elus õigeid otsuseid. Tänu koorimuusikas osalemisele on mul olnud võimalik jõuda punkti, kus  tunnen, et saan oma ettevõttega ühiskonda panustada.“

Laansalu lisab: „Andmine ja panustamine on muutumas järjest olulisemaks, seda eriti praegusel post-Covid-ajastul, kus  paljud ühiskondlikud ja majandussuhted on pandeemia tagajärjel muutunud. Isegi kui me seda endale ei teadvusta, kultuuri edasikestmine on meile kõigile oluline. Seetõttu on mul hea meel, et alates praegusest ajast oleme oma ettevõtte näo pööranud kultuuri poole ning toetajana anname oma panuse selle jätkumisse. Usume, et see on oluline asi, mis viib Eesti elu edasi.“

DHL Express Estonia müügi- ja turundusdirektor Rauno Mäger: „Kiire töötegemise ajal ei tohi kultuuri ära unustada. Ja sama oluline on kultuurielu Eestimaal käimas hoida. Meil on hea meel olla sel hooajal suurtoetajaks Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri ühiskontsertidele, mis pakuvad eksklusiivseid kontserdielamusi Tallinnas, Tartus ja kaugemal.“

 

Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri ühisprojekte hooaja vältel toetavad kollektiivide ühisprojekte peatoetaja Exmet, suurtoetajad DHL Express ja Nordnet ning Kultuuriministeerium ja Tallinna linn.