Títol: Sacred Choral Works
Autors: 
Ferenc Liszt, Arvo Pärt
Intèrprets: 
Kalle Randalu, piano
Estonian Philharmonic Chamber Choir
Direcció: 
Kaspars Putniņš
Segell discogràfic: 
Ondine

La trajectòria musical de l’Estonian Philharmonic Chamber Choir (EPCC) dona per a escriure un assaig crític càlid i esperançador, ja que, en les seves interpretacions, hi convergeixen el fet artístic, la bellesa de les veus i el rigor exhaustiu d’autors i obres que es poden relacionar en el camp estricte de la música coral.
El nou disc del guardonat cor estonià, sota la direcció del seu director artístic i director d’orquestra Kaspars Putniņš, inclou l’obra vocal religiosa de Ferenc Liszt, Via Crucis, i quatre obres corals espirituals del compositor Arvo Pärt.
Hi ha alguna cosa indefinible, emotiva, en la música intimista del Via Crucis de Liszt. És, sens dubte, una de les seves obres mestres religioses, la més representativa de l’estil auster de recòndits girs melòdics. Liszt es va incorporar, fruit d’una sobtada crisi religiosa, a l’orde franciscà de Roma el 1865 i va romandre com un catòlic devot fins al final de la seva vida. Kalle Randalu, un dels pianistes d’Estònia més coneguts internacionalment, acompanya al piano els catorze Camins de la creu.
Penso, amb tota franquesa, que val la pena deixar-se guiar per l’instint i anar descobrint que les dues obres aplegades en aquest disc són excepcionals.
Les quatre obres espirituals d’Arvo Pärt són Solfeggio, de la dècada de 1960; Summa, del 1977, que seria la seva obra més enigmàtica de la sèrie d’obres amb el seu famós estil tintinnabuli; Zwei Beter, que va ser composta el 1998 per a un cor femení, i The Woman with the Alabaster Box, per a cor a cappella mixta, aquestes dues últimes basades en les narracions bíbliques dels evangelis de Sant Lluc i Sant Mateu.
Kaspars Putniņš introdueix l’oient, amb la música religiosa com a eix central, en experiències musicals que es complementen en un àmbit on les veus del cor estonià es fonen en una atmosfera de gran bellesa lírica.

 

Look more: Sonograma Magazine