„Eestlastele meeldib rännata ja sõita nii hobuse, auto kui ka lennukiga. Me esitame teile ühe teose, mis näitab, kuidas me hobusest alustasime ja viimastes taktides selles teoses jõuame lennukini. Selle teose nimi on Veljo Tormise „Jaani hobu“,“ teadustas Tallinna lennujaamas eile pärastlõunal Eesti Filharmoonia Kammerkoori ees seistes selle dirigent Tõnu Kaljuste. Ühepalalise kontserdiga avas koor vahetult Varssavist saabudes Tallinna lennujaamas muusika kuulamise nurga.

Muusikanurk asub lennujaama kinnisel alal kohvikus KOHVer, kuhu on paigaldatud külastajatele kasutamiseks kaks tahvelarvutit, millest saab kuulata kammerkoori plaate. Valikus on rahvusvaheliselt edukateks osutunud salvestised Arvo Pärdi, Veljo Tormise, Tõnu Kõrvitsa, Erkki-Sven Tüüri, Galina Grigorjeva ja teiste heliloojate teostega.

„Meie kodune lennujaam on sageli külaliste jaoks esimene ja viimane kokkupuutepunkt Eestiga. Seetõttu on tore, kui siin mõnusalt oma lendu oodates saab nautida heas esituses väärt Eesti muusikat, mis kuulajat kõnetades ta loodetavasti taas varsti meie kodumaale tagasi toob,“ ütles Eesti Filharmoonia Kammerkoori juht Esper Linnamägi.

Idee paigutada lennujaama kohvikusse tahvlid Eesti muusika kuulamiseks on Eesti Filharmoonia Kammerkoori kommunikatsioonijuhi Anneli Ivaste sõnul kollektiivne looming. „Meil on ju nii palju ja nii head Eesti muusikat, et oleks patt seda vaka all hoida. Lennujaam on aga hästi käidav koht – sageli esimene, kuhu Eestisse saabudes satutakse, ja viimane, kust lahkutakse. On ju eriti tore, kui killuke meie muusikat siit kaasa võetakse.“

Ivaste nentis, et kammerkoor ja lennujaam käivad hästi kokku. „Pole uudis, et meie koor väga palju reisib; sellel aastal eriti palju. Seetõttu on lennujaamad meie koorile väga kodune keskkond.“ Muusika juurde juhatab lennujaama külalise kohviku sissepääsu kõrvale paigutatud loosung „Grammy võitja valib muusika“, mis vihjab koori võidetud Grammy auhindadele 2007.  ja 2014. aastal. Tahvlis kuulatavaid plaate on huvilisel võimalus ka kaasa osta.

Muusikanurga avamisega lõpetas koor ühtlasi tiheda kontserdireiside perioodi. Viimased väliskontserdid anti koos Tallinna Kammerorkestri ja Tõnu Kaljustega Liszti muusikaakadeemias Budapestis ning Johannes Paulus II muuseumis Varssavis, kus tuli ettekandele Arvo Pärdi looming. Kokku andis EFK 2018. aasta jooksul 18 kontserti üheksas välisriigis.

Vt Õhtuleht