Helilooja Arvo Pärdi autoriõhtu Pariisi Filharmoonias tõi laupäeva õhtul kohale täismaja. Selle Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri kontserdiga tähistas Eesti ühtlasi Pariisis meie riigi 100. sünnipäeva.

Arhitekt Jean Nouveli kolm aastat tagasi valminud filharmoonia maja kõrgub Pariisi äärelinnas metalse mäena. Arvo Pärdile oli seal pühendatud terve nädalavahetuse programm. Õhtune kontsert leidis aset suurimas, 2400-kohalises saalis, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Kontserdil kõlasid “Fratres”, “Cantus Benjamin Britteni mälestuseks”, “Aadama itk”, “Salve Regina” ja “Te Deum”.

“Vokaali ja keelpilliorkestri seos on lihtne, aga samas peen. See oli väga ilus programm ja väga ilus õhtu,” kommenteeris Mathilde.

“Ma olin väga liigutatud. Muidu ma kuulan pigem džässi, aga see puudutas mind väga. Ja veel näha härra Pärti siin lõpus,” rääkis Reza.

“Ma avastasin selle tõesti lummava muusika enda jaoks 25 aastat tagasi. Ma olin muusik, me proovisime mängida teost “Fratres” puhkpilliorkestri versioonis,” ütles Jacques.

“Selline eraldiseisev ja isikupärane helilooja – see on see, mis publikule väga meeldib,” sõnas Pariisi Filharmoonia tegevjuht Laurent Bayle.

“Mida rohkem lõpu poole, seda rohkem oli publiku poolt haaravat tähelepanu, seda oli meeldiv tajuda siin,” rääkis dirigent Tõnu Kaljuste publikust.

Kontserdi lõppedes jäi Arvo Pärt oma loomingu armastajatele allkirju jagama.

“See on võib-olla üks kõige huvitavamatest publikutest olnud. Aga ma võin ka pattu teha, kui ma niimoodi räägin. Vähemalt igatahes muusikud andsid väga kõrgetasemelise kontserdi siin. Ja ma usun, et inimesed said sellest ka aru,” ütles Pärt ise kontserdi kohta.

Kontserdi kandis üle raadiokanal France Musique ja salvestas telekanal Mezzo.