Foto: Kristian Kruuser

 

Laupäeval, 30. septembril esineb Eesti Filharmoonia Kammerkoor Tõnu Kaljuste juhatusel festivalil Spiegel im Spiegel Moskva Peeter-Pauli katedraalis. Ettekandele tuleb Arvo Pärdi „Kanon pokajanen“, mis on kammerkoori esituses kõlanud paljudel mainekatel lavadel kogu maailmas. Kontserdiga tähistatakse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva.

Vanaslaavikeelse patukahetsuspalve tekstile loodud „Kanon pokajanen” (1997) on Pärdi kõige ulatuslikum a cappella kooriteos. Helilooja pühendas selle teose loomisele rohkem kui kaks aastat, olles enne seda juba pikka aega väga tõsiselt palveteksti süvenenud. Pärt on tunnistanud, et patukahetsuspalve teksti avastamine aastaid tagasi, kui ta end õigeusu kiriku traditsiooniga sidus, avaldas talle tugevat muljet ning selle teksti muusikasse valamisel veedetud vaimu rikastav aeg on teinud teose talle väga oluliseks.

Teos telliti Kölni katedraali 750. aastapäevaks. See on pühendatud Tõnu Kaljustele ja Eesti Filharmoonia Kammerkoorile, kes olid ka teose esmaesitajad. EFK on Tõnu Kaljuste juhatusel selle salvestanud plaadifirmale ECM ja album on saanud kaks Grammy-nominatsiooni.

Festival Spiegel im Spiegel toimus esmakordselt 2015. aastal ja oli pühendatud Arvo Pärdi 80. sünnipäevale. Festivali korraldavad Moskva Tšaikovski-nimeline konservatoorium, Eesti Suursaatkond Venemaal, Loominguliste algatuste arengufond, Moskva Štšusevi-nimeline arhitektuurimuuseum ja agentuur Pro.Motion.

Vaata ka: Spiegel im Spiegel