Eesti Filharmoonia Kammerkoor annab Kaspars Putniņš juhatusel 21. novembril Tartu Jaani kirikus ja 22. novembril Tallinna Niguliste kirikus kontserdi „Lux“, mille läbivaks teemaks on valgus ja selle erinevad võimalused ja variatsioonid nii muusikas kui ruumis.

Ettekandele tulevad erinevate ajastute meistriteosed alates 16. sajandist kuni tänapäevani: Carlo Gesualdo „Tenebrae-responsooriumid“, Johann Sebastian Bachi motett „Komm, Jesu, komm” (BWV 229), Salvatore Sciarrino „Pimeduse responsoorium”, György Ligeti „Lux Aeterna“ ning värskeima teosena tuleb esiettekandele Helena Tulve „Lost“. Helena Tulve: “Need tekstid on pärit erinevatest ajahetkedest, aga väljendavad kõik omal moel ühendatust meid ümbritseva keskkonna, looduse, inimeste ja iseenda sisemise saladusega ning väega, mis seda valgustab. Kogu tervikule algimpulsi ja ka nime andnud David Wagoneri „Lost” põhineb indiaani vanemate juhistel noortele puhuks, kui ollakse metsa eksinud.”

Kava pani kokku EFK peadirigent Kaspars Putniņš, keda intrigeeris valguse mitmetähenduslikkus: „Kontserti ühendav idee on filosoofiline, sest valgusega seostub palju teemasid, erinevaid nüansse, varjundeid ja kontraste, mida leidub tohutult palju muusikas. Läbivat ideed toetab seekord ka valguskujundus. Kontserdisaalis reeglina ju valgustusele väga palju tähelepanu ei pöörata, aga selle kava puhul on see sisuliselt põhjendatud.“

Valguskujunduse kontserdile teeb Kaisa Paluoja. Valguse filosoofilisest tähendusest räägib pool tundi enne kontserdi algust nii Tartus kui Tallinnas kultuuriloolane Linnar Priimägi.

Kontsert toimub koostöös Eesti Kunstimuuseumiga.