USA turnee on käsil korraga kahel Eesti tippkollektiivil.

 

Pühapäeval valitses maailma ühes mainekamas kontserdisaalis, New Yorgi Lincolni keskuse Avery Fisher Hallis juubeldav õhkkond – Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja Eesti Filharmoonia kammerkoor, kellest kumbki viibib praegu USA turneel, andsid Neeme Järvi juhatusel ühiskontserdi, mida saatis publiku siiras vaimustusetulv.

 

Juba kontserdi esimene pool lõppes publiku nõutud lisapalaga, mis kohalike sõnul olevat väga erandlik. Kui ERSO direktor Kadri Tali ütles, et soovib eesti muusikutele kontserdi eel vaid üht – et nad oleksid laval nemad ise ja tõstaksid üksteist muusikas nii kõrgele kui suudavad –, siis tema soov ka täitus. Sündis ime, mida tajusid võrdselt nii muusikud kui ka publik. «Erakordne», «vaimustav», «lummav» ja teisedki ülivõrdes kiidusõnad levisid kahinana kuulajate hulgas pärast iga teose lõppu.

 

Juba kontserdisaali avamisest peale 1962. aastal on Avery Fisher Hall olnud üks prestiižikamaid esinemispaiku USAs ning üksnes selle saali nimi töötab seal esinenud kollektiivi puhul kui visiitkaart. Manhattani südames, Keskpargist vaid jalutuskäigu kaugusel asuvas kontserdisaalis istudes tekkis kummaliselt kodune tunne, sest märgatava osa moodustasid kohalikud eestlased, kes olid kontserdile saabunud kaugemaltki kui New Yorgist.

 

Pühapäevaks oli ERSO tuur jõudnud üheksanda kontserdini, kammerkoor aga alles alustas oma kahenädalast ringreisi. New Yorgi filharmoonikute 2738-kohalises kodusaalis kõlas sama kava, millega septembri lõpus anti Estonia kontserdisaalis viimane kontsert enne Ameerika-tuurile siirdumist: Veljo Tormise «Avamäng nr 2», Arvo Pärdi «In principio» (New Yorgi esiettekanne) ja «Da pacem Domine», W. A. Mozarti «Ave verum corpus» ja Jean Sibeliuse 5. sümfoonia.

 

Kontserdi esimeses pooles korrati Mozarti «Ave verum corpust» ja teises pooles esitati lisaloona Sibeliuse «Andante festivo». Kontsert kuulus New Yorgi maineka festivali White Light kavasse ja Lincolni keskuse elitaarsesse kontserdisarja «Symphonic Masters», kus ERSO ja Eesti Filharmoonia kammerkoori nimi on kõrvuti näiteks Londoni Sümfooniaorkestri ja Los Angelese filharmoonikutega.

 

«Sellises seltskonnas tuleb üksnes rõõmu tunda oma tööst ja mõelda, kuidas saaks veel paremini teha. Selge on, et elame täiesti kordumatul ajal, meil on võimalus töötada maestro Neeme Järviga, olla eestlane selles suures riigis,» rääkis ERSO direktor Kadri Tali.

 

Tema sõnul viibisid saalis ka nimekate muusikaagentuuride esindajad, olgu siis Londonist Harrison-Parrottist või Columbia Artists’ist. «Siin on inimesed, kes on kursis sellega, kuidas eestlastel läheb.» Kuulajate seas viibis ka Läti helilooja Peteris Vasks, kel jagus kontserdile vaid kiidusõnu ja kes kinnitas, et on uhke Eesti muusikute saavutuse üle.

 

Neeme Järvile jäi New Yorgi kontsert selle tuuri viimaseks, kuna juba nädala lõpus ootavad teda ees uued ettevõtmised John F. Kennedy keskuses Washingtonis. Ka kontsert ise oli Järvile mitmeski mõttes eriline, kuna just Avery Fisher Hallis algas tema rahvusvaheline dirigenditee pärast emigreerumist USAsse 1980. aastal. Toona juhatas ta New Yorgi filharmoonikuid.

 

«Mul on uhke tunne, et oleme just Eesti orkestriga tulnud siia keset New Yorki esinema. Mulle meeldib, et orkester näeb Ameerikat. Ehkki ERSO on siin juba teist korda, on see muusikutele väärtuslik kogemus. Ameerikas on väga head saalid, erinevates saalides mängimine rikastab ka muusikut ennast,» tunnistas Järvi. Ta kinnitas ka, et meie orkester kuulub maailmaklassi. Järvi sõnul muudab selle kontserdi kõike näinud ja kuulnud kohalikule publikule eriliseks see, et Arvo Pärdi muusika kõlab just eesti muusikute esituses, kellele Pärdi loomingu tutvustamine on südameasi.

 

Publikuga suheldes oli tore kuulda, et meie heliloojaid teatakse ja nende muusikat tuntakse sügavuti. Püha Vladimiri õigeuskliku teoloogilise seminari liturgilise muusika abiprofessor ja 2014. aastal Arvo Pärdi muusikat USAs tutvustava projekti eestvedaja Nicholas Reeves: «Kuulsin Veljo Tormisest esmakordselt ühelt New Yorgi dirigendilt, kes tutvustas teda kui ühte olulisemat heliloojat koorimuusika ajaloos. Ameerika klassikalise muusika huvilised tunnevad Tormise muusikat rohkem, kui võiksite arvata. Ka täna õhtul esitatud Tormise teoses oli nii palju kirge ja variatsioone, harmooniat ja rütme, et tekitas tunde, nagu oleksin olnud dramaatilise stseeni sees. Selles oli selgelt esindatud ka rahvamuusika olemus. Suurepärane avamäng!»

 

Arvo Pärdi muusikat tuntakse tema sõnul veel rohkem ja see on paljudele suunanäitajaks. Näiteks möödunud aastal kõlas White Lighti festivalil «Aadama itk» ja saal oli välja müüdud. «Pärdi mõju ameerika muusikutele on hindamatu sõltumata žanrist, milles tegutsetakse. Tema muusika on saanud tuttavaks ka mängufilmide vahendusel. Pärdi muusikas on palju resonantsi, see pakub midagi unikaalset ja sügavat, mille kuulaja tunneb kohe ära.»

 

Eesti muusikute Ameerika-tuuri õnnestumisel on oluline osa ka kohalikul partneril, agentuuril Opus3, kellega löödi käed kahe aasta eest. Nende professionaalset, «paar sammu plaanidest ees»-tegutsemist ja ajastust kiidavad muusikud, aga seda võis kogeda ka Avery Fisher Hallis.

 

Eesti Filharmoonia kammerkoorile on USA-tuur juba üheteistkümnes. Sel korral viibitakse ookeani taga 23. novembrini. Koori juhatab Da­niel Reuss. Ette on valmistatud kaks kava, millest üks koosneb vaid eesti koorimuusikast, teises on lisaks Johannes Brahmsi ja Alfred Schnittke teosed ning Minnesota raadio tellitud uudisteos, mille autor on Ameerika helilooja Edie Hill.

 

ERSO-l seisab USAs Floridas ja Georgias ees veel kuus kontserti. Neist viit juhatab orkestri endine peadirigent Nikolai Aleksejev, Fort Lauderdale’is aga Anu Tali, kes alustas edukalt esimest hooaega Sarasota sümfooniaorkestri peadirigendina. Solistina teeb kaasa 2011. aasta Tšaikovski-nimelise konkursi võitja tšellist Narek Hahnazarjan.

 

Eestlased Ühendriikide tuuril

ERSO

30. oktoobrist 17. novembrini – kokku 15 kontserti

Kohad: Santa Barbara, Northridge, Stanford ja Aliso Viejo (California), Ames (Iowa), La Crosse (Wisconsin), South Bend (Indiana), East Lansing (Michigan), New York ja Troy (New York), West Palm Beach, Gainesville, Fort Lauderdale ja Daytona

Beach (Florida), Atlanta (Georgia)

Dirigendid Neeme Järvi, Nikolai Aleksejev ja Anu Tali

 

Eesti Filharmoonia kammerkoor

10.–22. novembrini – kokku 9 kontserti

Kohad: New York, Durham (Põhja-Carolina), Washington, Lexington (Virginia), Westport (Connecticut), Cincinnati (Ohio), West Lafayette (Indiana), Naperville (Illinois), Minnesota

Dirigent Daniel Reuss

 

http://www.postimees.ee/2595458/eesti-vagi-keset-new-yorki