Kaks kultuurilinna, Veneetsia ja London, moodustavad telje, millel toimub tänavuse Tallinna rahvusvahelise barokkmuusikafestivali opeNBaroque põhitegevus.


Kuninglikud muusikud Londonist kujundavad festivalile aga luksusliku raami – The King’s Singers festivali avades ning His Majesty’s Sagbutts and Cornetts lõpetades. Viimane (Tema Majesteedi Pasunad ja Kornetid ehk lühidalt HMSC) on rühm virtuoosseid puhkpillimängijaid, kelle põhituumik koosneb kahest kornetist ja neljast pasunast.


Ansambel asutati algselt aastal 1516 ja ligi kolm sajandit peeti neid Inglise kuningliku muusika kroonipärliks. Uuestisünd toimus 1982. aastal. Varajase muusika esitamisele autentses stiilis ja originaalpillidel spetsialiseerunud ansambel saavutas omataoliste hulgas kiiresti juhtpositsiooni.


 


Mängud kooridega


David Staffi ja Paul Hillieri koostatud suurejoonelises kavas on muusika Veneetsia Püha Markuse kiriku hiilgeajast.


16. sajandi lõpus meelitas kuulsate muusikatraditsioonidega San Marco basiilika ligi mitmeid suurepäraseid orelimängijaid-heliloojaid, kelle hulgas olid ka madrigalistid Frescobaldi, Gabrieli ja Monteverdi.


Paul Hillieri sõnul kujunes loendamatute rõdude ja galeriidega ehitud San Marco kiriku ruumilistest võimalustest tingituna seal omamoodi «majastiil» – cori spezzati, mis tähendab lõhutud koore: muusikud jaotatakse väiksemateks «koori»-rühmadeks, nii instrumentaalseteks kui vokaalseteks, ning neid ruumis kahte või enamasse positsiooni asetades luuakse muusika, mis hõlmab nii ruumi kui ka aega.


Näiteks Giovanni Gabrieli on kasutanud cori spezzati meetodit edukalt ka instrumentaalse canzona puhul, mille tulemuseks on tõeline instrumentaalkompositsioon.


 


Veneetsia missa


Mitmed 16. ja 17. sajandi heliloojad kasutasid Veneetsia Püha Markuse basiilikas meelsasti ka kornetite ja pasunate õilsat kõla erinevates kontekstides: üheaegselt või vaheldumisi inimhäältega.


Kõiki neid variante saabki kuulata kavas «Veneetsia missa», mille esimeses pooles kõlab Giovanni ja Andrea Gabrieli muusika ning teises pooles peamiselt Schützi ja Monteverdit, aga ka Francesco Usperi ja Biagio Marini instrumentaallugusid külaliste esituses.


Eesti Filharmoonia kammerkoori ja ansambli His Majesty’s Sagbutts and Cornetts kõrval teevad kontserdil kaasa barokkviiuldajad Lasma Meldere Lätist ja Peter Spissky Taanist ning eesti muusikud Imre Eenmaa ja Imbi Tarum.


 


Eesti Filharmoonia kammerkoor ja ansambel His Majesty’s Sagbutts and Cornetts (Inglismaa)


Dirigent Paul Hillier


5. veebruaril kell 19 Pärnu kontserdimajas ja 6. veebruaril kell 18 Estonia kontserdisaalis.