Tormis: Laulu palju


CARUS CV 83.400


EPCC and Tõnu Kaljuste


 


Mõni aeg tagasi leidsin suurepärase ECM plaadi Tormise suurtsükliga “Unustatud rahvad” ning sellest ajast peale olen täielikus sõltuvuses. Hiljutine uus-väljaanne varasematest Finlandia plaatidest, millele on mõned lood juurde lisatud, kinnistasid mu esimesi muljeid ja seega kuulasin rõõmuga uut plaati, mis tutvustas ka varemalt lindistamata teoseid ja moodustas kokku sügavalt nauditava kuulamise.


 


Erinevalt teistest plaatidest sisaldab käesolev kuni 50-aastase vahega kirjutatud originaalteoseid nagu “Kaks laulu Ernst Enno sõnadele” 1948. (helilooja oli vaid 18. aastane!) ja 1998. aastast. Stiili poolest need kaks teost teineteisest suuremat ei erine, mis räägib varasema variandi kõrgest tasemest. Esimene laul on pühendatud “noorpõlve unistusele” ja teine helilooja abikaasale peaaegu 50-aastase õnneliku abielu järel. Kolm laulu eeposest “Kalevipoeg” on pühendatud helilooja emale, kes suri poja Moskva õpingute ajal. Esimene laul valmis 1954. a. ning ülejäänud lisandusid mõni aeg hiljem.


 


Teised teosed on jälle meile tuttavamas võtmes. Kõik baseeruvad eesti rahvalaulul ja on vahelduvalt tõsised, unistavad, mõtlikud ja naljatlevad, naug näiteks võrratud “Eesti lastelaulud”. Te ainult kuulake kolmandat laulu “Tihane” või kuuendat laulu, kus imiteeritakse kassi nurrumist. Tormise loodud rahvalaulul põhinevate laulude erilisus seisneb helilooja fantaasiarikkas ja peenes viiside varieerimisoskuses (Constant Lamberti teooria on seega täielikult purustatud!).


 


 


Käesolevad Kaljuste juhatatud esitused on rahvapärased ja suurepäraselt lauldud. Kui olete kuulnud mõnda ülalmainitud lindistust, siis võite julgesti kõnealustki otsida ja valmis olla heaks muusikaelamuseks. Kui ükski plaatidest teile tuttav ei ole, alustage kas käesolevast plaadist või siis APEXi uus-väljaandest, kuigi ECMi lindistus “Unustatud rahvad” on parim võimalik Tormise muusika tutvustus. Mina aga loodan, et Kaljuste asub varsti lindistama mõnda Tormise koori ja orkestri suurvormi, millised on siiani silmatorkavalt tema diskograafiast puudu.