Laupäeval, 31. oktoobril Tallinna Jaani kirkus ja pühapäeval, 1. novembril Tartu Ülikooli aulas kõlab maailma esiettekandes üheksaosaline tsükkel koorile ja keelpillidele “Lageda laulud”. Teose teksti autor on Emily Brontë, kes on laiemalt tuntud oma ainsa romaani “Vihurimäe” kaudu. “Lageda laulud” ühendab tundliku ja maagilise kõlamaailma tekstiga, mille kohta tõlkija Doris Kareva ütleb “kire ja kurbuse … ekstaatiline pühitsus”.

Noorelt lahkunud Inglise 19. sajandi luuletaja Emily Brontë veetis enamuse oma elust üksinduses keset lagedaid rabamaastikke. Tõnu Kõrvits tõdeb, et üksindustunne imbus ka poetessi tekstidesse, mis on ausad ja vahetud, kajastades looja totaalset üksiolekut ja ahastust. “See teos on teekond üksinduse kõige salajasematesse soppidesse — sinna, kuhu teinekord ei julgegi piiluda,” ütles “Lageda laulude” kohta helilooja ise.

Tekstina kasutatud Emily Brontë luuletused on valinud, järjestanud ja tõlkinud Doris Kareva.

“Need üheksal tekstikatkel põhinevad Yorkshire’ eleegiad on kare, metsik, tumetuuline bluus, varalahkunud kirjaniku kire ja kurbuse omamoodi ekstaatiline pühitsus,” sõnastas meeleolu Kareva. Ta lisab, et romaanist “Vihurimäe” tuntud maastikest, Yorkshire nõmmelagendikest on võrsunud ka Emily Brontë napp, intensiivselt sissepoole pöördunud, müstiliseks või metafüüsiliseks peetud luule. Kui väike valik sellest ilmus 1846. aastal koos õdede Charlotte ja Anne luuletustega Currer, Acton ja Ellis Belli pseudonüümide all, siis müüdi seda läbi kaks eksemplari.

Küll aga ilmus kolm arvustust, kus eriti tõsteti esile Emily Brontë jõulist omapära. Kahjuks jäi luuletaja aeg leegitseda lühikeseks. Tema ainus romaan “Vihurimäe” on aga jõudnud praeguseks paljudesse keeltesse, teatri- ja filmiversioonideni.

Teose esitavad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester. Dirigendipuldis on orkestri peadirigent Risto Joost.

Tõnu Kõrvits on käesoleval hooajal Tallinna Filharmoonia resideeruv helilooja. Ta kirjutab kontsert-agentuuri tellimusel teoseid ja tema osalusel toimub mitmeid põnevaid sündmusi. Kõrvitsa mitmekülgset isiksust avab peatselt sarja “Portree” kontsert, milles toimub ka autori vestlus muusikateadlase ja literaadi Evi Arujärvega. Publik saab aga temaga kohtuda nii „Portreele“ järgneval TAFF Clubi õhtul kui ka kevadisel “Looduse omnibussi” metsaretkel.

Tallinna Filharmoonia selleaastase hooaja lõppkontserdiks 2016. aasta mais, valmib Tõnu Kõrvitsa fagotikontsert.

Tartu kontserdi algusaeg on pühapäevaselt varasem – kell 17.00.