President Toomas Hendrik Ilves autasustab vabariigi 89. aastapäeva puhul Eesti riigile ja rahvale osutatud teenete eest teiste hulgas ka Eesti Filharmoonia Kammerkoori peadirigenti Paul Hillieri, kes saab Valgetähe IV klassi teenetemärgi muusikaelu edendamise eest.


 


Paul Hillier on alates 2001. aasta septembrist Eesti Filharmoonia Kammerkoori peadirigent ja kunstiline juht. Tema juhatusel on kammerkoor andnud kontserte lisaks Eestile mitmel pool maailmas – USAs, Taiwanis, Inglismaal, Saksamaal, Prantsusmaal jm. Kontserttegevuse kõrval on ta koos kammerkooriga teinud plaadifirmale Harmonia Mundi mitmeid helisalvestisi, sh alustas plaadisarja “Baltic Voices”, mis tutvustab Läänemere-äärsete maade muusikat 20. sajandist. Salvestised on pälvinud tunnustust ja toonud mitmeid auhindu. Neli plaati on esitatud kandideerimiseks Grammy’le –  “Baltic Voices 1” (2002),  “The Powers of Heaven” (2003), “Baltic Voices 2” (2004) ja viimati Arvo Pärdi loominguga “Da Pacem” (2006). Plaadi “Baltic Voices 3” nimetas ajakiri Diapason auhinna Diapason d’or vääriliseks (2005) ning sellele omistati ka saksa kriitikute preemia Preis der deutschen Schallplattenkritik (2006), maailma prestiižikad meediaväljaanded nimetasid albumeid “Baltic Voices 3” ja Rahmaninovi  “All-Night Vigil” parimate 2005. aastal ilmunud plaatide hulgas. Paul Hillierile on varem omistatud Eesti Kultuurkapitali aastapreemia (2004) ja O.B.E. (Order of the British Empire) teenete eest koorimuusika valdkonnas (2006).


Paul Hillier on ansambli Theatre of Voices asutaja ja juht, üks The Hilliard Ensemble’i asutajaid ning ansambli Ars Nova Copenhagen peadirigent. Hillier on ka laulja ning mitme raamatu autor. Ta on teinud tihedat koostööd mitme meie aja heliloojaga, sh Steve Reich’i ja Arvo Pärdiga. Sügisel 2005 oli Paul Hillier Rakvere Arvo Pärdi Festivali kunstiline juht, ta on kirjutanud monograafia “Arvo Pärt” ning koostöös fotograaf Tõnu Tormisega on ilmunud raamat “On Pärt”.


Sel nädalal on võimalik kuulda Eesti Filharmoonia Kammerkoori Paul Hillieri juhatusel 8. veebruaril kell 19 Tartu Jaani kirikus, 9. veebruaril kell 18 Haapsalu Toomkirikus ja 10. veebruaril kell 19 Tallinna Niguliste kirikus, kus esitatakse Cyrillus Kreegi Reekviemi c-moll ja Christopher Bowers-Broadbenti uut teost “7Words”.