Körsången står högt i kurs i de baltiska staterna, och från Estland kommer en rad betydande körmusik signerad tonsättare som Veljo Tormis, Arvo Pärt och Lepo Sumera (missa inte hans svampkantat!). Till dessa sällar sig nu den yngre Tõnu Kõrvits med det stort anlagda verket Moorland Elegies (2015) för blandad kör och stråkorkester.

Med Moorland Elegies skriver Tõnu Kõrvits in sig i den stora estniska körtraditionen. Och det gör han på ett alltigenom personligt och övertygande sätt.Det är systrarna Brontës vindsvepta hedlandskap runt Haworth i norra Yorkshire som här manas fram, närmare bestämt som det målas upp i ett antal av Emily Brontës dikter. Det har blivit ett mycket vackert, mycket melankoliskt och mycket suggestivt körverk, nästan timmen långt. Det är lågmält men ändå rikt varierat och emotionellt laddat. Här råder en stämning av skymning och natt och höst. Molnen drar fram över den mörka himlen. Månen och stjärnorna lyser över den ödsliga heden, där diktjaget ensam vandrar eller lägger sig att vila med huvudet omgivet av gräs och daggvåta blommor.

Vt lisa: Kulturdelen