Festival TÄIUSLIK VAIKUS: Gesualdo vari

15.02.2014 kell 19 Tallinna Metodisti kirik


Carlo Gesualdo – Tu m’uccidi, o crudele
Carlo Gesualdo – Mercé, grido piangendo
Carlo Gesualdo – Moro, Lasso, al mio duolo
Brett Dean – Carlo
Carlo Gesualdo / Igor Stravinsky – Da pacem Domine
Carlo Gesualdo – Peccantem me quotidie
Carlo Gesualdo / E.-S. Tüür – O Crux Benedicta
Erkki-Sven Tüür – L’ombra della croce (“Risti vari”)
Erkki-Sven Tüür – Psalmoodia

(Gesualdo madrigalid ja vaimulikud laulud kõlavad instrumentaalses ettekandes)

EESTI FILHARMOONIA KAMMERKOOR
TALLINNA KAMMERORKESTER

Dirigent – Tõnu Kaljuste

Kontserdi teljeks on Itaalia helilooja Carlo Gesualdo da Venosa ning ilmalik ja vaimulik aspekt tema muusikas. Justkui ühendavaks lüliks kahe pooluse vahel on Austraalia helilooja Brett Deani teos “Carlo”, mille kohta autor ise on kirjutanud järgmist:
“Pealkiri viitab Carlo Gesualdole (1560-1613), Venosa vürstile, hinnatud heliloojale, kes kirjutas maneristlikus stiilis vokaalmuusikat ning kes sooritas 16. sajandi Itaalia kõige enam kajastust leidnud jubeda mõrva 1590. aastal, mil ta tappis oma naise Maria d’Avalos’e ja tema armukese, Andria hertsogi Don Fabrizio Carafa.

Ma usun, et Carlo Gesualdo puhul ei peaks püüdma lahutada tema muusikat tema elust ja ajastust. Nad on loomuldasa suhestatud. Gesualdo hilisemate madrigalide tekstid arvatakse olevat kirjutatud helilooja enese poolt ja on täis viiteid armastusele, surmale, süüle ja enesehaletsusele. Ma olen alati leidnud, et Gesualdo vokaalteosed pakuvad muusikaliselt kõige suuremat ja põnevamat kuulamiskogemust.”

Sellesse konkreetsesse konteksti on tellitud teos Erkki-Sven Tüürilt, mille esialgseks pealkirjaks oligi “Gesualdo vari”, kuid millele autor lõpuks pani nime “Risti vari”.

Kontsert justkui kasvab välja Erkki-Sven Tüüri “Psalmoodiani”.

Korraldaja: Tallinna Filharmoonia