Eesti Filharmoonia Kammerkoor alustab koostööd Euroopa juhtiva barokkorkestri Concerto Copenhageniga Tõnu Kaljuste juhatusel, et Eesti tähtsündmustel ja mitmel pool Euroopas tuua publiku ette kava Arvo Pärdi ja Georg Friedrich Händeli loominguga. Arvo Pärdi loomingut salvestatakse sama koosseisuga plaadifirmale Berlin Classics.

Kontserdid antakse Eestis 25. augustil Tartu Pauluse kirikus Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammis ja 2. septembril Nargenfestivali korraldatud Pärdi Päevade avalöögina Tallinna Jaani kirikus. Järgmisel aastal ootab ees turnee erinevates Euroopa esinemispaikades.

Kontserdikava „Pärt & Händel“ loob muusikalise silla erinevate ajastute vahel, ühendades 18. sajandi kõlamaailma tänapäeval enim mõju avaldanud muusikaga. Pikka aega on orkester koos Eesti Filharmoonia Kammerkooriga plaaninud varajase muusika kõrval esitada ka Arvo Pärdi loomingut, kelle esimesed tintinnabuli-teosed on võrsunud vanamuusikapinnasest ainest saades ning esiettekandele tulnud samuti ajalooliste pillidega.

Concerto Copenhageni direktori Nikolaj de Fine Lichti sõnul on seda koostööd oodatud kaua. Kava kohta ütleb ta: “Kui küsida, mis on Pärdi ja Händeli muusikas ühist, siis nende helikeelest lähtudes võiks vastata, et mitte midagi. Kuid siiski, mõlemad otsivad oma loomingus jumalikkust. Kui Händel on kaunistuste ja virtuoossuse kehastus, siis Pärdi muusikas kõik see just puudub. Milles peitub ilu, jääb publiku otsustada,” ütleb Nikolaj de Fine Licht.

Tema sõnul tõlgendab Concerto Copenhagen esimest korda Arvo Pärdi teoseid ajastupillidel, mis võimaldab avastada uusi helimaastikke helilooja sügavas ja mitmekihilises loomingus. “Mulle on alati tundunud, et Arvo Pärt oleks justkui mitmed oma teosed kirjutanud tegelikult barokkkeelpillidele. Nüüd saamegi alustada seda põnevat uurimisretke koos Tõnu Kaljuste ja Eesti Filharmoonia Kammerkooriga,” ütleb Nikolaj de Fine Licht.

Alates 1991. aastast tegutsev Concerto Copenhagen (CoCo) on üks põnevamaid baroki, klassitsismi ja vararomantisi ajastule pühendunud ansambleid maailmas, kes mängib ajaloolistel instrumentidel. Orkester on rahvusvaheliselt hinnatud nii kõrge mängukvaliteedi kui mitmekesise repertuaari poolest. CoCo köidab publikut oma originaalse ja dünaamilise mängustiili ning tõlgendustega, mis teevad eri ajastutel loodud muusika tänases päevas mõistetavaks ja mõjuvaks. Viimaste aastate tunnustuste hulka kuuluvad P2 Artist of the Year 2022 ja the Finance Act 2024.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) on kujunenud üheks tuntumaks Eesti muusikakollektiiviks maailmas. Kahe Grammy ja Gramophone’i auhinnaga pärjatud koori on kutsutud esinema paljudele mainekatele festivalidele ja kuulsatesse kontserdipaikadesse kogu maailmas, nagu BBC Proms, Aix-en-Provence’i festival, Carnegie Hall, Sydney ooperimaja, Viini kontserdimaja, Los Angelese Walt Disney nimeline kontserdimaja jpt. 2020. aastal valis BBC muusikaajakiri Classical Music Eesti Filharmoonia Kammerkoori kümne parima koori hulka maailmas. Koori asutas 1981. aastal Tõnu Kaljuste, kes oli selle kunstiline juht 20 aastat ning alates hooajast 2021/2022 taas EFK peadirigent.

25.augustil kell 18 Tartu Pauluse kirikus – kontsert kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi
2.
septembril kell 19 Tallinna Jaani kirikus – Pärdi Päevade avakontsert

Kavas:
Arvo Pärt (1935)
„Silouans Song“ keelpillidele
„Trisagion“ keelpillidele
„Stabat Mater“ segakoorile ja keelpilliorkestrile

Georg Friedrich Händel (1685–1759)
Concerto grosso op. 6 nr 5 D-duur
„Dixit Dominus“ solistidele, koorile ja orkestrile

Concerto Copenhagen
Eesti Filharmoonia Kammerkoor
Dirigent Tõnu Kaljuste

Loe veel:
concertocopenhagen.dk
epcc.ee
tartu2024.ee
nargenfestival.ee