Tõnu Kaljuste ja James MacMillan (foto: Anneli Ivaste

James MacMillani autorikontserdil kõlab Eesti esmaettekanne ning musitseerib Tõnu Kaljuste nimelise stipendiumi värske laureaat.

Laupäeva õhtul, 13. aprillil toimub Tallinnas Estonia kontserdisaalis Šoti helilooja James MacMillani autorikontsert. Kontserdil kõlab teose „Composed in August“ esiettekanne Eestis. Teise hulgas musitseerib kontserdil Tõnu Kaljuste nimelise stipendiumi värske laureaat, pianist Sten Heinoja.

Dirigent Tõnu Kaljustele on James MacMillani looming pakkunud avastamis- ja musitseerimisrõõmu juba enam kui 20 aastat ning heliloojalt uudisteose tellimine oli enesestmõistetav samm. „Esimene MacMillani teos, mille ma ette kandsin, oli „Seitse viimast sõna ristil“ aastal 2001. Pärast seda juhatasin seda teost nii Lätis, Norras kui ka Rootsis. Igal pool oli see esimene MacMillani teose ettekanne ja igal pool sai see erakordselt hea vastuvõtu,“ meenutas Tõnu Kaljuste.

„Iga dirigendi elus on selline hetk, kus avastad looja, kes pakub sulle suurt naudingut ja kelle looming tundub fantaasiarikas, huvitav ja sisuline just nendes komponentides, mis sinu jaoks olulised on. Siis hakkad tema loomingut jälgima ja nüüd me olemegi olukorras, kus väikeste sammudega läheme koos kammerkooriga koostöös edasi. On heliloojaid, kellega tahad rohkem tegeleda kui üks või kaks ettekannet, ja James MacMillan on üks neist. Nüüd, 13. aprillil, jõuamegi uudisteoseni, mille koos Šoti kammerorkestriga temalt tellisime,“ lisas Kaljuste.

Kuigi maailmapraktikas on uudisteoste tellimine võrdlemisi tavaline, siis väikese Eesti jaoks on see suur asi. „Meie kontekstis on see suur asi, et inimene, kes on Suurbritannia muusikaelus niisuguse positsiooniga, võtab vastu tellimuse. Ja eks sellega on nii, et üksinda me ei suudaks temalt tellida, aga koos Šoti kammerorkestriga see meil õnnestus,“ rääkis Kaljuste.

Eesti publiku ette jõuab teos esimest korda tuleval laupäeval ning on, mida oodata. „Selle teose algmaterjaliks on üks ilusamaid inglise armastuslaulupoeesiaid – Robert Burnsi luuletus „Composed in August“. See on väga kaunis tekst ja teos tervikuna on imeline,“ ütles ta. Teose esiettekande juures viibib ka James MacMillan ise.

Lisaks uudisteosele „Composed in August“ kõlavad kontserdil veel MacMillani „Í“ (meditatsioon Iona saare teemal), klaverikontsert nr 2 ja „Domine non secundum peccata nostra“.

James MacMillani loomingut esitavad laupäevasel kontserdil dirigent Tõnu Kaljuste juhatusel Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester, viiuldaja Harry Traksmann ning äsja Tõnu Kaljuste nimelise stipendiumiga pärjatud pianist Sten Heinoja.

James MacMillani autorikontsert toimub laupäeval kell 19 Tallinnas Estonia kontserdisaalis. Kontsert toimub Eesti Kontserdi, Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Filharmoonia koostöös.