Foto: Anneli Ivaste

Eesti Filharmoonia Kammerkoori (EFK) tiheda väliskontsertiderohke perioodi lõpetab turnee Hollandis. 19.-23. märtsini kestva kontserdireisi jooksul esinetakse Tõnu Kaljuste juhatusel a cappella kavaga Veljo Tormise ja Cyrillus Kreegi loomingust Hollandi olulistes kontserdimajades.

Viie päeva jooksul antakse kontserdid Utrechti Tivoli Vredenburgis (19.03), Amsterdami Muziekgebouw’s (20.03), Tilburgi Schouwburgi kontserdisaalis  (21.03), Antwerpeni De Singelis (22.03) ja Haagi Amares (23.03).

Tõnu Kaljuste on valinud kavasse Cyrillus Kreegi (1889–1962) loomingut, millest enamik põhineb ilmalikel rahvaviisidel ning on kirjutatud Kreegi nn rännuaastate perioodil (1908–1921). Nii suures mahus jõuab Kreegi looming Hollandi publiku ette esmakordselt. Veljo Tormise (1930–2017) loomingust esitatakse 1967. aastal valminud ulatuslik, eri maakondade viisidel põhinev ja rahvakalendri tähtpäevadega seotud segakooritsükkel „Eesti kalendrilaulud”, millesse kuulub viis alltsüklit: „Mardilaulud”, „Kadrilaulud”, „Vastlalaulud”, „Kiigelaulud” ja „Jaanilaulud”.

EFK-l on tihedad sidemed Hollandi muusikaelu korraldajatega, kellega on koostööd tehtud juba aastaid. Seekordne turnee saab teoks tänu kammerkoori eelmistele 2016., 2018. ja 2020. aastatel toimunud edukatele pikkadele kontserdireisidele, millele lisaks on koor Hollandis andnud veel üksikkontserte koos erinevate orkestrite ja dirigentidega. Kontserditurnee peakorraldaja on seekord Amsterdami Muziekgebouw, kes on kammerkoori kutsujaks olnud ka varem.

Muziekgebouw direktori Boudewijn Berentsen sõnul esindab EFK võrratut Eesti koorikultuuri kõrgeimal tasemel ning Amsterdami publik on vaimustuses koori kristallselgest ja soojast kõlast. Ta on öelnud: „Eesti Filharmoonia Kammerkoor on viimastel aastatel üles ehitanud väga hea reputatsiooni meie maal, mistõttu soovisid koori presenteerida lisaks meie kontserdimajale veel teisedki korraldajad“.

Tiheda turneederohke veebruari ja märtsi jooksul on kammerkoor esinenud/esinemas 19 kontserdiga 6 riigis – USA-s, Kanadas, Saksamaal, Belgias, Prantsusmaal ja Hollandis.