Foto: Kaupo Kikkas

15.–18. veebruarini toimub Saksamaal Dortmundi kontserdimajas Arvo Pärdi loomingule pühendatud festival „Zeitinsel Arvo Pärt“, mille raames saab külastada Arvo Pärdi Keskuse koostatud näitust ning saada osa Pärdi-teemalisest vestlusringist.

„Ajasaar Arvo Pärt“ nimelisel festivalil astuvad üles mitmed hinnatud Pärdi-interpreedid, nende seas viiuldajad Gidon Kremer ja Hugo Ticciati, tšellist Anja Lechner, Lääne-Saksa ringhäälingu (WDR) sümfooniaorkester Kristiina Poska juhatusel ning Tõnu Kaljuste koos Eesti esinduskollektiivide, Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestriga.

Kavas olevate teoste tausta avab spetsiaalselt festivali jaoks loodud näitus. „Näituse idee on jutustada Arvo Pärdi kujunemislugu, tema teekonda tintinnabuli-stiilini, tehes seda helilooja enda mõtete ja ülestähenduste kaudu. Tsitaadid Pärdi päevikutest, käsikirjanäited ja fotod heidavad valgust esitatavate teoste olemusele ja nende loomisprotsessile,“ ütles näituse üks autoritest Kai Kutman Arvo Pärdi Keskusest.

Arvo Pärdi loomingut aitab mõtestada ka interpreetide vestlusring 17. veebruaril, milles osalevad dirigent Tõnu Kaljuste, viiuldaja Gidon Kremer ja Arvo Pärdi Keskuse nõukogu esimees Michael Pärt. Vestlust modereerib Raphael von Hoensbroech.

Festivali „Zeitinsel Arvo Pärt“ avavad 15. veebruaril Eesti kollektiivid Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester, kes toovad Tõnu Kaljuste juhatusel esitusele Arvo Pärdi autorikava teostega „Peegel peeglis“, „Kollaaž teemal B-A-C-H“, „Solfedžo“, „Aliinale“, „Veni creator“ ja „Te Deum“. 17. veebruaril jõuab Eesti Filharmoonia Kammerkoori esituses maailma esiettekandes kuulajateni ka Eesti helilooja Evelin Seppari a cappella segakoori teos „Iris“, mis on loodud Jaan Kaplinski luuletekstile ning mille tellis Dortmundi kontserdimaja nimelt selle festivali jaoks.

Eesti Filharmoonia Kammerkooril on aastate jooksul kujunenud pikaajaline koostöö Dortmundi kontserdimajaga, kuhu koor on olnud oodatud erineva repertuaari ja koosseisudega. „Seekordne esinemine Dortmundi kontserdimajas on kammerkoori jaoks viies. Meil on suur au olla osaline Arvo Pärdi festivalil, mille programm on väga detailselt pika aja jooksul üles ehitatud,“ ütleb Eesti Filharmoonia Kammerkoori tegevjuht Esper Linnamägi.

Neli päeva kestva festivali mitmekülgsest programmist leiab teoseid Arvo Pärdi eri loomeperioodidest kõrvutatuna teiste heliloojatega, nagu Johann Sebastian Bach, György Ligeti, Gabriel Fauré, John Tavener, Dmitri Šostakovitš ja Sergei Rahmaninov.

Omamoodi festivali eeltaktina toimus 19. jaanuaril Dortmundi kontserdisaalis Paavo Järvi juhatusel ka Eesti Festivaliorkestri kontsert, kus kõlasid Arvo Pärdi, Valentõn Sõlvestrovi, Jean Sibeliuse ja Dmitri Šostakovitši teosed.

Arvo Pärdi Keskuse ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori pressiteade