Foto: Joonas Sisask

Kultuuriministeerium andis 15. veebruaril üle konkursi “Kultuurisõber 2023“ tunnustused, millega tänati kultuurivaldkonda rahaliselt või oma tegudega panustanud ettevõtteid ja metseene. Pidulikule tänuõhtusöögile Tallinna Lillepaviljoni oli kutsutud ka Eesti Filharmoonia Kammerkoori hooaja peatoetaja Exmet Group, kes on olnud Tõnu Kaljuste, EFK ja Tallinna Kammerorkestri ühine peatoetaja aastast 2021. Tänukirja võttis sündmusel Exmet Groupi nimel vastu turundusjuht Siret Sipelgas.

Aasta kultuurisõbra tiitlid ehk peapreemiad pälvisid Siiri Tamm ja Harviker OÜ, Iute Group AS ning OÜ Telliskivi Maja ja Jaanus-Janek Juss. Aasta kultuurikorraldaja tunnustuse sai Paavli Kultuurivabriku eestvedaja Roman Demtšenko.

„Ma soovin väga, et kogu ühiskond mõistaks: kultuur ei ole kulurida eelarves, vaid aitab kaasa üldisele heaolule. Mida rohkem on meil põhjust ja võimalusi kokku tulla, seda turvalisem, sidusam ja ka majanduslikult kindlam on meie ühiskond. Mul on hea meel näha, et on ettevõtjaid, kes on valmis seda selgitustööd tegema koos meiega. Ja mis peamine – nad ei tee seda sõnades, vaid tegudega, milleks ongi ettevõtjate ja kultuurloomesektori koostöös sündivad üha uued elamused. Eesti kultuur on tänu erakapitalile tunduvalt mitmekesisem ja kättesaadavam,“ ütles kultuuriminister Heidy Purga.

Aasta kultuurisõbra tiitli pälvisid Siiri Tamm ja Harviker OÜ, kes on Raplamaa kultuuri- ja spordivaldkonna toetamise üks hingesid, Iute Group AS Eesti esindusorkestri ERSO märkimisväärselt suure summaga toetamise eest ja OÜ Telliskivi Maja juhatuse liige Jaanus-Janek

Juss järjepideva rahalise ja mitterahalise toe eest kunsti, muusikasse, sporti ja kultuuri laiemalt. Aasta kultuurisõpradele kingitakse traditsiooniliselt kunstnik Kärt Ojavee teos „Undefined Useful Object“.

Aasta kultuurikorraldaja tunnustuse pälvis Kultuuriministeeriumis kogunenud komisjoni otsusel Paavli Kultuurivabriku eestvedaja Roman Demtšenko.

„Igas linnas on üksjagu paiku, mis otsivad uut elu ja väljundit – olgu selleks vanad tehasehooned, laoruumid või midagi muud, kus esialgne funktsioon on kadunud, aga uut veel ei ole asemele tulnud. Aga pärand säilib, kui seda kasutatakse. Miks ei võiks olla just kultuur see, mis tuleb sisse siis, kui muu majandustegevus on otsa saanud ja tootmine mujale kolinud! Roman on kultuurikorraldaja, kes ei karda selliseid hulle ideid ja usub kultuuri käimatõmbava jõu tugevust,“ ütles Purga.

Roman Demtšenko sõnul on eriti tore, et tunnustuse pälvis noor, vene keelt kõnelevast kogukonnast pärit alternatiivse kultuuri esindaja. „Eelmine aasta oli meie tiimi jaoks erakordselt hull – uue toimumiskoha avamine ei ole kuidagi lihtne. Need inimesed on teinud erakordse pingutuse, andnud kõik, mis neil on anda ja ei oodanud vastu absoluutselt mitte midagi. See tunnustus kuulub kindlasti ka neile, mitte ainult mulle. Mul on au, et mul on sellised sõbrad ja kolleegid,“ lisas Demtšenko.

Kultuurisõbra valikukomisjoni tööd juhtis kantsler Kristiina Alliksaar, komisjoni liikmed olid lisaks Kultuuriministeeriumi valdkonnajuhtidele EASi ja KredExi ühendasutuse juhatuse liige Liina Maria Lepik, ettevõtja Feliks Mägus, 2022. aasta kultuurkorraldaja Ülle Välimäe ning Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts.

Kultuuriministeerium tunnustab valdkonda panustanud organisatsioone ja isikuid alates 2011. aastast.

 

Fotod Joonas Sisask: https://www.flickr.com/photos/kultuuriministeerium/albums/72177720314798937/