Foto: Anneli Ivaste

Eesti Filharmoonia Kammerkoor alustab turneed koos Flandria Sümfooniaorkestri ja nende peadirigendi Kristiina Poskaga Belgias, Hollandis ja Prantsusmaal.

23.veebruarist kuni 3. märtsini antakse kokku 8 kontserti: Roeselare kultuurikeskus De Spil, Genti De Bijloke muusikakeskuses, kontserdimajas Le Nouveau Siècle Lille’s, Brüsseli Bozar’is, Hollandi Musis Arnhemis, Amsterdami Muziekgebouw’s ja Antwerpeni De Singelis. Enamik kontserte on välja müüdud. Kontserdi Brüsseli Bozaris 26. veebruaril salvestab Belgia klassikaraadio Klara ning see jõuab Klassikaraadio vahendusel ka Eesti publikuni.

Kavasse valis Kristiina Poska nii Eesti heliloomingut kui maailmaklassikat. Eesti muusikast on kavas Tõnu Kõrvitsa 2007. aastal loodud “Kreegi vihik”, mis põhineb Cyrillus Kreegi kogutud Eesti vaimulikel rahvaviisidel. Kontsertidel Belgias viibib ka helilooja. Maailmaklassikast kõlab aga Mozarti Reekviem (1791), kus solistidena teevad kaasa Eesti Filharmoonia Kammerkoori sopranisolist Yena Choi, Belgias tegutsev eesti metsosopran Kadi Jürgens, belgia tenor Denzil Delaere ja saksa bass Christian Immler.

Nii mahukas turnee Belgias koos Flandria Sümfooniaorkestri ja Kristiina Poskaga saab teoks juba teist korda. Kuna esmakordne koostöö 2022. aastal kujunes väga inspireerivaks muusikute jaoks ja menukaks publiku hulgas, otsustati koostööd jätkata. Kristiina Poska sõnul sobivad orkester ja koor kõlaliselt väga kenasti, kuna mõlema kollektiivi esteetikas on palju ühist – selgus, läbipaistvus ja klaar liin, mis ühendab mõlemaid kollektiive.

Kristiina Poska on alates hooajast 2019/2020 Gentis resideeruva Belgia ühe juhtiva orkestri, Flandria sümfooniaorkestri peadirigent ning Läti Rahvusliku Sümfooniaorkestri peakülalisdirigent. Ta on juhatanud paljusid sümfoonia- ja kammerorkestreid, nagu Zürichi Tonhalle orkester, Camerata Salzburg, Müncheni Filharmoonikud, Tokyo sümfooniaorkester, Concertgebouw, Lille’ Rahvusorkester, Aalborgi Sümfooniaorkester. Samuti dirigeerib ta ooperietendusi mitmel pool Euroopas, sh Baseli teatris, Berliini Riigiooperis, Kuninglikus Flaami ooperis ja mujal.

Turnee ajakava:

23.veebruar kell 20 Kultuurikeskus De Spil Roeselare, Belgia
24. veebruar kell 20 Muziekcentrum De Bijloke, Gent, Belgia
25. veebruar kell 16 Le Nouveau Siècle, Lille Prantsusmaa
26. veebruar kell 20 Bozar, Brüssel
28. veebruar kell 20 Musis Arnhem, Holland
29. veebruar kell 20  Concertgebouw, Brugge, Belgia
1. märts kell 20.15 Muziekgebouw, Amsterdam, Holland
3. märts kell 15 Antwerp, De Singel (lõunakontsert), Belgia

Pildigalerii proovist: Kristiina Poska, Flandria Sümfooniaorkester ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor turneeks ettevalmistumas orkestri kodusaalis Genti De Bijloke’s (fotod Anneli Ivaste)