Foto: Kaupo Kikkas

Veebruaris on Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) koos Tõnu Kaljustega pärast viieaastast pausi taas minemas kontserdireisile Ameerika Ühendriikidesse ja Kanadasse, kus antakse neli kontserti Giovanni Pierluigi da Palestrina ja Arvo Pärdi loominguga.

EFK kontserdid toimuvad 1.–8. veebruarini 2024 New Yorgi Püha Ignatiuse Loyola kirikus (Saint Ignatius Loyola Church, 1.02), Toronto Püha Pauluse basiilikas (St. Paul’s Basilica, 3.02), Georgetowni Püha Johannese Episkopaalkirikus Washington DCs (St. John’s Episcopal Church, 6.02) ja Philadelphia Episkopaalkatedraalis (Episcopal Cathedral, 8.02).

Tõnu Kaljuste sõnul on kontsertide kava justkui vitraaž koorimuusika kogemusest läbi sajandite. „Selles on kilde renessansiajastu polüfoonia kõrgajast ja kaasaegsest 20. sajandi muusikast. Kuulaja satub justkui jumalateenistusele ja kontserdile korraga, sest Pärdi muusikamaailm puudutab väga erinevaid kristliku kultuuri võrseid, aga Palestrina “Offertoriumid” on selgelt jumalateenistuse osad.” Kaljuste lisab, et Euroopa polüfoonia kõrgaeg on inspireerinud Arvo Pärti ja see on aidanud jõuda  sarnase tunnetuseni tintinnabuli stiilis.

Eesti Filharmoonia Kammerkoori kultuurisidemed USAga ulatuvad 1990. aastasse ning turneed sealpool ookeanit on olnud järjepidevad, pea iga kahe-kolme aasta järel nii ida- kui läänerannikul. Aastail 2013–2018 andis kammerkoor kontserte USAs koguni igal aastal, sh esineti sel perioodil ka kuulsaimatel lavadel – New Yorgi Carnegie Hall’is, Washingtoni Kennedy Keskuses ja Los Angelese Walt Disney kontserdimajas. Oma kontsertidel on EFK alati tutvustanud Eesti heliloojaid, kooril on välja kujunenud oma teadlik publik, kes tunneb suurt huvi Eesti muusika vastu, mida näitavad ka täissaalid. 2024. aasta veebruarisse planeeritud kontserdireis on EFK ajaloo jooksul juba 17 USA-turnee, seda korraldab USA agentuur New World Classics ja Kerby Lovallo, kellega tehakse edukalt koostööd alates 1995. aastast.

Eesti Filharmoonia Kammerkoori tegevjuhi Esper Linnamägi sõnul on kammerkooril olnud USAs sissetöötatud turg. „Eesti muusikat ja muusikuid on seal alati oodati ja pärast Covid’ist tingitud pausi on hea meel turneede järjepidevus taastada. Seekordset turneed toetab Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides,“ ütleb Linnamägi.

Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides (ERKÜ), loodi 1952. aastal New Yorgis Eesti-Ameerika kogukonna häälekandjana, et ühendada USAs elavaid eestlasi ning toetada Eesti iseseisvuse taastamist. ERKÜ on keskendunud Eesti kultuuritegevuse ja organisatsioonide toetamisele Ameerika Ühendriikides ning töötab selle nimel, et tõsta teadlikkust Eestist tervikuna kõigi ameeriklaste seas.

Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja dirigent Tõnu Kaljuste tegevus enam kui 42 aasta jooksul on maailma viinud paljude Eesti heliloojate loomingut, sealhulgas Arvo Pärdi, Veljo Tormise, Erkki-Sven Tüüri, Tõnu Kõrvitsa, Cyrillus Kreegi ja teiste teoseid. Eesti kultuuri visiitkaardiks on ka EFK kõige kõrgemat rahvusvahelist tunnustust pälvinud salvestised – Grammy auhinnaga pärjatud plaadid „Arvo Pärt. Da Pacem” (Harmonia Mundi, 2007) ja „Arvo Pärt. Adam’s Lament”  (ECM, 2013) ning 16 Grammy nominatsiooni läbi aastate.

Kontserditurnee korraldatakse koostöös Eesti Suursaatkonnaga Washingtonis, Eesti Peakonsulaadiga New Yorgis, Eesti Vabariigi Välisministeeriumi ja Eesti Vabariigi Kultuuriministeeriumiga.