Foto: Vahur Lõhmus

Täna, 13. oktoobril esitatakse Tõnu Kaljuste juhatusel Rudolf Tobiase oratooriumit „Joonas“ eesti keeles ja nii nagu helilooja selle muusika kirjutas. Laval on Eesti mõistes kolossaalne esitajate koosseis, kontsert algab kell 19 Tallinna Metodisti kirikus ja ülekande teeb Klassikaraadio.

Rudolf Tobias oli Eesti esimene professionaalne helilooja. Tänavu tähistatakse tema 150. sünniaastat erinevate sündmustega Eesti kultuurimaastikul.

Täna õhtul toimuval „Joonase“ ettekandel osaleb 120 muusikut – Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri laiendatud koosseisud ja dirigent Tõnu Kaljuste; solistid Mirjam Mesak (sopran, Baieri Riigiooper), Kai Rüütel-Pajula (metsosopran), Mati Turi (tenor), Taavi Tampuu (Joonas, bariton) ja Raiko Raalik (bass, Rahvusooper Estonia) ning chorus mysticus koosseisus Maria Listra (sopran), Kadri Tegelmann (metsosopran), Endrik Üksvärav (tenor) ja Tamar Nugis (bass, Rahvusooper Estonia).

Teos on Eesti muusikakultuuri tüvitekst, sellesse kirjutatud sümbolid on pärit Vanast Testamendist ja jõudnud tänapäeva kultuuritarbijateni läbi erinevate eeposte. Joonas näitab inimestele, mis tegelikult on oluline – loodusseadused ja talupojamõistus. Ta võib olla pahur, kriitiline ning heidab rahvale üht-teist ette, sarnaselt nagu võime seda näha ka tänapäeval.

Tobiase „Joonas” jõuab seekord kuulajate ette nii nagu helilooja selle muusika originaalis kirjutas.

„Lisame eestikeelse teksti, mis pärineb Tobiase tütre Silvia Tobiase tehtud teose ümberkirjutusest. Helilooja soovile kodumaal teost eesti keeles esitada saime kinnitust mõned aastad tagasi, kui leidsime Silvia Tobiasest Eestisse jäänud kohvrist Rudolf Tobiase kirjutatud eestikeelse libreto mustandi,“ ütles Rudolf Tobiase muusika uurija Mai Simson.

Lisaks ühele kontserdile Tõnu Kaljuste dirigeerimisel Rudolf Tobiase oratoorium “Joonas” ka salvestati.

Salvestus- ja kontserdiprojekti peatoetajad on Selver ja Exmet ning toetajad on Kultuuriministeerium, Muusikalinn Tallinn, Nordnet, Kultuurkapital, Eesti Autorite Ühing, Ascar Tartu, Valge Klaar ja Scoremusic.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester ja Tõnu Kaljuste on aastaid ühiselt kontserte andnud nii Eestis kui ka kaugemal – Euroopast Austraaliani ja Aasiast Põhja-Ameerikani. Muuhulgas on esinetud maailma nimekates kontserdisaalides nagu New Yorgi Carnegie Hallis, Pariisi Filharmoonias, Hamburgi Elbphilharmonie’s jm. Kollektiivid on Eesti heliloojate loomingu sagedased esmaesitajad ja nende kontserdikavad on pälvinud kriitikutelt arvukalt tunnustusi. Tõnu Kaljuste dirigeerimisel on mõlemad kollektiivid korduvalt esitatud Grammy nominatsioonile ning 2014. aastal pälviti Grammy auhind Arvo Pärdi albumi „Adam’s Lament“ (ECM) eest.