Foto: Anneli Ivaste

13.oktoobril toob Tõnu Kaljuste kuulajate ette Eesti muusikakultuuri tüviteksti Rudolf Tobiase „Joonase“, mis kõlab eesti keeles ja nii nagu helilooja selle muusika kirjutas. Kontserdile eelneval nädalal oratoorium salvestatakse.

Teosesse kirjutatud sümbolid on pärit Vanast Testamendist ja jõudnud tänapäeva kultuuritarbijateni läbi erinevate eeposte. Joonas näitab inimestele, mis tegelikult on oluline – loodusseadused ja talupojamõistus. Ta võib olla pahur, kriitiline ning heidab rahvale üht-teist ette, sarnaselt nagu võime seda näha ka tänapäeval.

Tobiase „Joonas“ jõuab seekord kuulajate ette nii nagu helilooja muusika originaalis kirjutas.

„Lisame eestikeelse teksti, mis pärineb Tobiase tütre Silvia Tobiase tehtud teose ümberkirjutusest. Helilooja soovile kodumaal teost eesti keeles esitada saime kinnitust mõned aastad tagasi, kui leidsime Silvia Tobiasest Eestisse jäänud kohvrist Rudolf Tobiase kirjutatud eestikeelse libreto mustandi,“ ütles Rudolf Tobiase muusika uurija Mai Simson.

Teos jõuab kuulajateni Eesti mõistes kolossaalse koosseisu ehk 120 muusiku ja esituses. Laval on Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri laiendatud koosseis ja dirigent Tõnu Kaljuste; solistid Mirjam Mesak (sopran, Baieri Riigiooper), Kai Rüütel-Pajula (metsosopran), Mati Turi (tenor), Taavi Tampuu (Joonas, bariton) ja Raiko Raalik (bass, Rahvusooper Estonia) ning chorus mysticus koosseisus esinevad Maria Listra (sopran), Kadri Tegelmann (metsosopran), Endrik Üksvärav (tenor) ja Tamar Nugis (bass, Rahvusooper Estonia).

 

Rudolf Tobias oli Eesti esimene professionaalne helilooja. Tänavu tähistatakse tema 150. sünniaastat erinevate sündmustega Eesti kultuurimaastikul. Tähelepanu pälvivad ka Tobiase „Joonase“ kontserdi proovid, mida sel nädalal väisasid Kultuuriministeeriumi infopäeva raames Eestis resideeruvate välissaatkondade saadikud ja kultuuriinstituutide esindajad.

Tobiase oratooriumi Joonas” kontsert toimub 13. oktoobril algusega kell 19 Tallinna Metodisti kirikus. Klassikaraadio teeb kontserdist otseülekande.

Oratooriumi “Joonas” salvestus- ja kontserdiprojekti peatoetajad on Selver ja Exmet. Toetajad on Kultuuriministeerium, Muusikalinn Tallinn, Nordnet, Kultuurkapital, Eesti Autorite Ühing, Ascar Tartu, Valge Klaar ja Scoremusic.

 

Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester ja Tõnu Kaljuste on aastaid ühiselt kontserte andnud nii Eestis kui ka kaugemal – Euroopast Austraaliani ja Aasiast Põhja-Ameerikani. Muuhulgas on esinetud maailma nimekates kontserdisaalides nagu New Yorgi Carnegie Hallis, Pariisi Filharmoonias, Hamburgi Elbphilharmonie’s jm. Kollektiivid on Eesti heliloojate loomingu sagedased esmaesitajad ja nende kontserdikavad on pälvinud kriitikutelt palju kiidusõnu. Tõnu Kaljuste dirigeerimisel on mõlemad kollektiivid korduvalt esitatud Grammy nominatsioonile ning 2014. aastal pälviti Grammy auhinna Arvo Pärdi albumi „Adam’s Lament“ (ECM) eest.

 

Galerii (fotod Anneli Ivaste):
2023.10.02_Joonase_proov_fotod_AnneliIvaste
2023.10.03_Joonase_2.proov_fotod_AnneliIvaste