2024.aasta veebruaris on Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) koos Tõnu Kaljustega pärast viieaastast pausi taas minemas kontserdireisile Ameerika Ühendriikidesse ja Kanadasse. Turnee teostumist toetab Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides (ERKÜ), kes on pühendunud Eesti kultuuri säilitamisele ning edendamisele USAs juba 70 aastat.

EFK kontserdid toimuvad 1.–8. veebruarini 2024 New Yorgi Püha Ignatiuse Loyola kirikus (Saint Ignatius Loyola Church), Toronto Püha Pauluse basiilikas (St. Paul’s Basilica), Georgetowni Püha Johannese Episkopaalkirikus Washington DCs (St. John’s Episcopal Church) ja Philadelphia Episkopaalkatedraalis (Episcopal Cathedral). Ettekandele tuleb vanamuusika kõrval Arvo Pärdi looming, kes möödunud aastal valiti taas enim esitatud elavaks heliloojaks maailmas.

Eesti Filharmoonia Kammerkoori kultuurisidemed USAga ulatuvad 1990. aastasse ning turneed sealpool ookeanit on olnud järjepidevad, pea iga kahe-kolme aasta järel nii ida- kui lääneranniku erinevates esinemispaikades. Aastail 2013–2018 andis kammerkoor kontserte USAs koguni igal aastal, sh esineti sel perioodil ka kuulsaimatel lavadel – New Yorgi Carnegie Hall’is, Washingtoni Kennedy Keskuses ja Los Angelese Walt Disney kontserdimajas. Oma kontsertidel on EFK alati tutvustanud Eesti heliloojaid, kammerkooril on välja kujunenud oma teadlik publik, kes tunneb suurt huvi Eesti muusika vastu, mida näitavad ka täissaalid. 2024. aasta veebruarisse planeeritud kontserdireis on EFK ajaloo jooksul juba 17 USA-turnee, seda korraldab USA agentuur New World Classics ja Kerby Lovallo, kellega tehakse edukalt koostööd alates 1995. aastast.

Eesti Filharmoonia Kammerkoori tegevjuhi Esper Linnamägi sõnul jäid USA-turneed kahel aastal ära Covidi tõttu, kuid selle mõjusid koos üha keerukamaks muutuvate majandusoludega on tunda ka tänases päevas. „Paljud kammermuusika sarjade eestvedajad läksid toona pankrotti, mistõttu korraldajaid on vähem. Ka inflatsioon mõjutab, kuid kontsertide honorarid on jäänud samaks, nii et turneede finantseerimine USAs, aga ka mujal on muutunud üha keerulisemaks klassikalise muusika valdkonnas.” Linnamägi lisab, et USAs oli kammerkooril sissetöötatud turg, Eesti muusikat ja muusikuid oodati, kuid pika pausi tõttu on ka oht järjepidevuse katkemisele, kus publik hakkab unustama. „Tänu ERKÜ toele saame siiski need suhted taastada,” ütleb Linnamägi.

Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides (ERKÜ), kes toetab EFK kontserdireisi, loodi 1952. aastal New Yorgis Eesti-Ameerika kogukonna häälekandjana, et ühendada USAs elavaid eestlasi ning toetada Eesti iseseisvuse taastamist.

Alates Eesti iseseisvuse taastamisest 1991. aastal on ERKÜ keskendunud Eesti kultuuritegevuse ja organisatsioonide toetamisele Ameerika Ühendriikides ning töötab selle nimel, et tõsta teadlikkust Eestist tervikuna kõigi ameeriklaste seas. Eesti-Ameerika kogukonna vabatahtlike annetustel toimiv ERKÜ on Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu liige ja teeb koostööd teiste väiksemate riikide huve esindavate organisatsioonidega nagu JBANC (Joint Baltic American National Committee – Ühine Balti-Ameerika Rahvuskomitee) ja CEEC (Central and East European Coalition – Kesk- ja Ida-Euroopa Koalitsioon).

ERKÜ tegevjuht Leelo Linaski sõnul on see koostöö suurepärane võimalus jätkata Eesti muusikatraditsioonide tutvustamist mitte ainult muusikamaailmale, vaid ka laiemale Ameerika publikule. „See kontserdireis annab veelgi rohkem aimu Eesti rikkalikust kultuurist, helilooja Arvo Pärdi maagiast, tunnustatud Tõnu Kaljustest ja Eesti Filharmoonia Kammerkoorist ning loob uusi sidemeid USA ning Eesti vahel.”

Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja dirigent Tõnu Kaljuste tegevus enam kui 42 aasta jooksul on maailma viinud paljude Eesti heliloojate loomingut, sealhulgas Arvo Pärdi, Veljo Tormise, Erkki-Sven Tüüri, Tõnu Kõrvitsa, Cyrillus Kreegi ja teiste teoseid. Eesti kultuuri visiitkaardiks on ka EFK kõige kõrgemat rahvusvahelist tunnustust pälvinud salvestised – Grammy auhinnaga pärjatud plaadid „Arvo Pärt. Da Pacem” (Harmonia Mundi, 2007) ja „Arvo Pärt. Adam’s Lament”  (ECM, 2013) ning 16 Grammy nominatsiooni läbi aastate.

Kontserditurnee korraldatakse koostöös Eesti Suursaatkonnaga Washingtonis, Eesti Peakonsulaadiga New Yorgis, Eesti Vabariigi Väisministeeriumi ja Eesti Vabariigi Kultuuriministeeriumiga.

Loe lähemalt ERKÜ tegevuse kohta siit: https://www.estosite.org/

Fotol ERKÜ endine president Marju Rink-Abel ja SA Eesti Filharmoonia Kammerkoori juhatuse liige Esper Linnamägi.