Foto: Kaupo Kikkas

Eesti Filharmoonia Kammerkoor alustab täna, 13. septembril turneed Poolas ja Itaalias, kus esinetakse viie kontserdiga kolmel festivalil. A cappella kavasid eesti heliloojate ja vene klassikute loomingust juhatab Tõnu Kaljuste. MITO SettembreMusica fesivalil esitatakse Arvo Pärdi ja Tõnu Kõrvitsa muusikat koos Tallinna Kammerorkestriga Risto Joosti juhatusel.

Eesti Filharmoonia Kammerkoori tegevjuhi Esper Linnamägi sõnul esineb kammerkoor sellel turneel kolmel festivalil, kellega on kestnud pikaajaline koostöö. „Siin on õnnelik juhus ja ka pikaajaline töö koos, et meil õnnestus siduda need Euroopa festivalid ühel turneel,“ ütleb Linnamägi. „Poola festivalil saame pöörata tähelepanu kahele olulisele Eesti heliloojale – Cyrillus Kreegile ja Veljo Tormisele. MITO festivalil Itaalias on aga hea meel taaskord esitada Tõnu Kõrvitsa loomingut, nad on tema muusika suured austajad, meid kutsutakse sinna tagasi juba kolmandat korda mõlemasse festivalilinna Torinosse ja Milanosse.“

Poola festivalil Wratislavia Cantans esinetakse 14. septembril Nowogrodzieci kultuurikeskuses Muza Arts Centre ja 15. septembril Czerwona kultuurikeskuses Narodowe Forum Muzyki. Mõlemas paigas kõlavad kontsertidel „Laulud loodusest“ Cyrillus Kreegi ilmalikud koorilaulud ja Veljo Tormise loomingust osad „Eesti kalendrilauludest“.

Südtiroli festivalil Meranos Itaalias esitatakse 17. septembril Tšaikovski, Rahmaninovi ja Pärdi vaimulikku muusikat Püha Nikolause kirikus.

MITO SettembreMusica festivalil annavad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester Risto Joosti juhatusel kontserdid 19. septembril Torino Giuseppe Verdi nimelise konservatooriumi saalis ja 20. septembril Milano Teatro Dal Verme’s. Mõlemas paigas tuleb ettekandele Arvo Pärdi „L’Abbe Agathon“, kus soleerib sopran Maria Listra, ning Itaalia esiettekandes kõlab Tõnu Kõrvitsa „Tiibade hääl“, solistidena astuvad üles Marianne Pärna (alt) ja Laur Eensalu (vioola).

Varem on MITO festivalil sama muusikutekoosseisu esituses kõlanud ka Kõrvitsa triloogia kaks esimest osa „Lageda laulud“ ja „Sina oled valgus ja hommik“.

Tõnu Kõrvitsa sõnul on MITO festivalil Eesti muusikat ja muusikuid alati väga soojalt vastu võetud ja kontserdid on läinud täismajale. „Seekordne reis on eriline ka sellepoolest, et kõlav muusika on Doris Kareva sulest meie emakeeles,“ märgib Kõrvits.

Tõnu Kõrvitsa muusikat on itaalia helilooja Massimo Nunzi kõrvutanud Arvo Pärdiga loominguga, öeldes, et Kõrvitsa loomingus on midagi uut, värsket ja enneolematut. „Me oleme itaallased, me armastame meloodiaid ja Tõnu muusika on neid täis. Seda muusikat on kerge vastu võtta, sest see on siiras, täis hinge ja vaimsust.“

MITO SettembreMusica on Itaalias üks väärikamaid suurte traditsioonidega festivale, mille ampluaa hõlmab stiile ja žanre vanamuusikast nüüdisteosteni. Rahvusvahelist festivali korraldatakse igal sügisel Itaalia kahes suuremas linnas Milanos ja Torinos, kus programmi kuulub rohkem kui 100 kontserti nimekate solistide ja orkestrite esituses.

Turnee kaaskorraldaja on Eesti Filharmoonia Kammerkoori kauaaegne koostööpartner Itaalias Baldrighi Bertoni Music Productions ja Isabella Bertoni.