ECM Records andis välja CD-plaadi Veljo Tormise loominguga „Reminiscentiae” („Meenutused”), mille on Tõnu Kaljuste juhatusel salvestanud Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester.

Salvestise jaoks materjali valinud Tõnu Kaljuste iseloomustab selle albumi tervikut kui meenutuste meenutusi. „Siin on mitmed Veljo Tormise meenutused lapsepõlvest, nagu näiteks „Kurvameelsed laulud” ja „Helletused”, aga ka tema kooriteoste keelpilliseaded „Reminiscentiae“. Muidugi on plaadile jäädvustatud 1978. aastal Tormiselt tellitud teos „Tornikell minu külas”,“ sõnas dirigent. Ta meenutab, et selle Fernando Pessoa tekstiga läks ta helilooja ukse taha sooviga, et Tormis looks koori kontserditurnee tarvis teose. „Kokkuvõttes on siin albumis meenutusi meie koostöö erinevatest aegadest. See on esimene, mille olen salvestanud pärast helilooja lahkumist,“ ütleb Kaljuste.

Plaadile on jäädvustatud lisaks nimetatud teostele veel koorile ja orkestrile loodud „Mure murrab meele“ ja „Hamleti laul I“.

Salvestusel osalesid solistidena Veiko Tubin (jutustaja), Annika Lõhmus, Triin Sakermaa ja Maria Valdmaa (sopran), Iris Oja (metsosopran), Indrek Vau (trompet), Madis Metsamart (löökpillid) ja Linda Vood (flööt).

Plaadistus on tehtud 2020. aasta oktoobris ja novembris Tallinna Metodisti kirikus, peaprodutsent Manfred Eicher, helirežissöör Tammo Sumera.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor on koostöös mainekate rahvusvaheliste plaadifirmadega aastakümnete jooksul teinud rohkem kui 80 salvestist. ECMi, Tõnu Kaljuste ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori koostöös on varem ilmunud maailmas üks tuntumaid ja hinnatumaid Veljo Tormise albumeid „Forgotten Peoples” („Unustatud rahvad, 1992) ja „Litany to Thunder” („Pikse litaania“, 1999).

Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester on aastaid ühiselt kontserte andnud nii Eestis kui ka kaugemal – Euroopast Austraaliani ja Aasiast Põhja-Ameerikani. Muuhulgas on esinetud maailma nimekates kontserdisaalides nagu New Yorgi Carnegie Hallis, Pariisi Filharmoonias, Hamburgi Elbphilharmonie’s jm. Kollektiivid on Eesti heliloojate loomingu sagedased esmaesitajad ja nende kontserdikavad on pälvinud kriitikutelt palju kiidusõnu. Tõnu Kaljuste dirigeerimisel on koor ja orkester ECMile salvestanud Arvo Pärdi, Erkki-Sven Tüüri, Tõnu Kõrvitsa ja teiste loomingut, albumeid on korduvalt esitatud Grammy nominatsioonile ning 2014. aastal pälviti Grammy auhind Arvo Pärdi albumi „Adam’s Lament“ eest.

Lisainfo: https://ecmrecords.com/product/veljo-tormis-reminiscentiae-estonian-philharmonic-chamber-choir-tallinn-chamber-orchestra-tonu-kaljuste/