Foto: Anneli Ivaste

CD-plaadiga „Tiibade hääl“ saab tervikuks Tõnu Kõrvitsa palju tunnustatud triloogia, mille kaks esimest osa on „Lageda laulud” (2015) ja „Sina oled valgus ja hommik” (2019). Teosed on kirjutatud solistidele, koorile ja keelpillidele ning nende esmaesitajad on Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester ja Risto Joost. Teoste tekstid on kirjutanud või tõlkinud Doris Kareva. Kõik CD-plaadid on välja andnud Ondine. 

Tõnu Kõrvitsa sõnul on „Tiibade hääl” inspireeritud USA lennunduspioneeri Amelia Earharti elust ja loomingust. Ta oli esimene naine, kes 1932. aasta mais võttis ette julgust ja võimekust nõudva reisi lennata üksi ja ilma peatusteta üle Atlandi ookeani. Earharti julgus teostada oma unistusi sai aluseks ka Doris Kareva loodud tekstidele.

„Tiibade hääle“ salvestisel esitavad solistipartiisid Marianne Pärna (alt) ja Laur Eensalu (vioola). Lisaks on CD-le jäädvustatud Tõnu Kõrvitsa „Pühapäevasoov“, kus soleerib Mariliis Tiiter. Plaadistus tehti Tallinna Metodisti kirikus ja salvestusmeeskonda kuulusid Tanel Klesment, Enno Mäemets ja Viive Mäemets.

Tõnu Kõrvits on öelnud triloogia kohta: „Ingliskeelset „Lageda laule” iseloomustab hirmutav üksindus, karge looduslüürika ning gootilik blues. Itaaliakeelne „Sina oled valgus ja hommik” on kantud traagilistest eksistentsiaalsetest hoovustest. See on hümn elule ja armastusele, mida lauldakse pimedast ja lootusetust sügavikust. Helgeim teos triloogias on eestikeelne „Tiibade hääl”, millest kiirgab valgust kõige enam. See on laul lendamisest, unistustest, julgusest ja tingimusteta armastusest”.

Märkimisväärne on triloogigia edu nii Eestis kui rahvusvaheliselt. Teose „Lageda laulud” (Moorland Elegies; Emily Brontë tekstidele) eest pälvis Tõnu Kõrvits 2016. aastal Eesti riikliku kultuuripreemia. Eesti Kooriühing valis CD aasta kooriplaadiks 2017 ja NPR (National Public Radio, US) aasta parima kümne klassikalise muusika albumi edetabelis oli see kolmandal kohal. Salvestis püsis sama aasta suvel mitmeid nädalaid Amazoni klassikaplaatide müügiedetabeli tipus. 2018. aastal tunnustati „Lageda laule” Eesti Muusikaauhindade jagamisel aasta klassikaalbumi tiitliga ning 2019. aastal etendus teatris Vanemuine samanimeline ballett.

Teose „Sina oled valgus ja hommik” (You Are Light and Morning; Cesare Pavese tekstidele) CD valiti pärast ilmumist 2020. aastal Prantsuse maineka muusikaajakirja Classica kuu plaadiks. Samuti kõlas teos TKO ja EFK esituses Itaalia MITO Settembre Musica festivalil Pavese sünnilinnas Torinos. Sel sügisel septembris jõuab ka „Tiibade hääl“ MITO festivali publiku ette Milanos ja Torinos.

CD-plaadi „Tiibade hääl” esitlus ajakirjanikele toimub 2. juunil kell 12 Kloostri Aidas, kus jagavad oma mõtteid Tõnu Kõrvits, Risto Joost ja Doris Kareva, vestlust juhib Margit Kilumets.
Kloostri Aidas eksponeeritakse samal ajal fotonäitust „Piiripealsed helid”, mis on ajendatud Tõnu Kõrvitsa muusikast ja loomingulistest protsessidest proovisaalis, fotode autor Anneli Ivaste. Näitust aitas kujundada Kristel Schwede.