25.-30. aprillil toimus Istanbulis järjekordne Koorimuusika Maailmasümpoosion (WSCM) – Rahvusvahelise Koorimuusika Föderatsiooni (IFCM) poolt korraldatav maailma suurim kooridirigentidele, kooriürituste korraldajatele, festivali- ja organisatsioonijuhtidele ning heliloojatele suunatud showcase, koorimuusika-EXPO ning kontsertide ja õpitubade kompleks, mis toimub iga kolme aasta järel.

Sümpoosionile kutsutud kooride hulka kuulus ka Eesti Filharmoonia Kammerkoor (dirigent Tõnu Kaljuste), kes astus üles sümpoosioni avakontserdil Tormise kavaga ning andis ka iseseisva kontserdi Bachi, Pärdi ja Kreegi kavaga Püha Antoniuse kirikus. Lisaks tegi Tõnu Kaljuste osalejatele ettekande Eesti uuemast koorimuusikast.

Avakontserdil jagas EFK lava Türgi Riikliku Segakooriga, mis külalisdirigent Ragnar Rasmusseni juhatusel esitas põhjamaade ja türgi muusikat. EFK Tormise kava haakus sellega suurepäraselt, värvi andsid juurde valguskujundus ja Kaljuste poolt lisatud liikumised „Kiigelauludele“ ja „Raua needmisele“. Eesti koori esinemine oli väga hea tervik: Tormise sisendusjõuline muusika, ühtne atmosfäär, Kaljuste lühikesed, lihtsa sõnakasutusega (arvestada tuli saalis viibiva türgi publiku tagasihoidliku inglise keele oskusega) ja tabavad sisuseletused lugude vahel, muusikaline ja sisuline terviklik arendus. EFK esinemine võeti ka rahvusvahelise publiku poolt väga soojalt vastu, aplaus ei tahtnud lõppeda ning tagasiside oli väga positiivne. Avakontserdil viibis ka Eesti vastne kultuuriminister Heidy Purga.

Sümpoosioni avakontsert toimus Atatürki Kultuurikeskuses, mis taasavati pärast suuremahulisi renoveerimistöid publikule 2021. aastal. 2040-kohaline ooperisaal oli välja müüdud, mis üllatas isegi kohalikke korraldajaid. Välja müüdud oli ka EFK kontsert Püha Antoniuse kirikus.

Seekordne koorimuusika maailmasümpoosion tõi kokku 2500 koorimuusikaspetsialisti 60 riigist ja kõigilt kontinentidelt. Kuue sümpoosionipäeva raames andsid maailma paremikku kuuluvad koorid kokku 41 kontserti. Valikusõela tihedust näitab asjaolu, et esinema kandideeris 72 koori üle maailma, kelle hulgast kunstinõukogu valis 11, sealhulgas Eesti Filharmoonia Kammerkoor. Sümpoosionil ettekannetega esinenud lektoreid oli kokku 24, kes valiti 114 kandidaadi hulgast.

EFK on varem maailmasümpoosionil esinenud vaid ühel korral – 1990. aastal, kui sümpoosion toimus Stockholmis, Helsingis ja Tallinnas.

Istanbulis toimunud sümpoosionil võib Eesti tähistada lausa kolmekordset saavutust: Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tõnu Kaljuste edukat esinemist, Kaie Tanneri valimist IFCMi juhatusse järgnevaks kolmeks aastaks (teise eestlasena organisatsiooni ajaloos) ning Eesti koorijuhtide rekordarvulist delegatsiooni – sümpoosionil osales 37 meie dirigenti.