Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) sisenes NFT ja Metaversumi maailma sooviga kasvatada oma kogukonda globaalses digiühiskonnas. Kammerkoor tuli välja „Joonase“ NFT kollektsiooniga Patron-of-Art.com platvormil ning seda esitleti 9. ja 10. mail „NFT Tallinn 2023“ konverentsil.

Annika Kuuda vestleb Ilo Meezega, kes ostis EFK esimese „Joonase” NFT. Ta tegi kõrgeima pakkumise konverentsi raames toimunud oksjonil, kus läks müüki ka raamitud ja signeeritud väljaprint „Joonase” plakati disainist.

Ilo, kas sa räägiksid natuke oma taustast? Milline on sinu side muusikaga?

Ilo Meeze: Mul on magistrikraad džässmuusikas, olen basskitarrist. Hakkasin muusikaga tegelema 11-aastaselt ja minu esimeseks instrumendiks oli Iiri rahvapill tinavile. Võib ette kujutada, et tinavile mängimine ei olnud keskkoolis eriti populaarne, mistõttu vahetasin ta kiiresti basskitarri vastu, mis tundus toona väga lahe. Hakkasingi mängima bändides. Olin iseõppija, mis tähendab, et sain noodikirja lugemise selgeks alles 20-aastaselt. Järgnesid õpingud Belgias Genti konservatooriumis, kus läbisin kolmeaastase bakalaureuseõppe. Seejärel osalesin aastases vahetusprogrammis Kopenhaagenis. Tulin Belgiasse tagasi, lõpetasin magistrantuuri ja pälvisin muu hulgas parima džässesituse preemia („Best Jazz Performance price“ muusikaprojekti Ruister 1.0 eest). Pärast õpinguid tegelesin edasi nii pillimängu kui ka muusika õpetamisega, mida olen teinud alates 17. eluaastast – kõigepealt õpetades pillimängu oma sõpradele ja hiljem väikestele lastele suvistes muusikalaagrites.

Kaks aastat tagasi, 2020, oli minu jaoks raske aeg, sest Covidi pandeemia tõttu ei olnud enam võimalik väga esineda ja ka õpetajatöö oli häiritud. Niisiis tegin karjääris muudatuse ja sattusin uude Web3-põhiste ärimudelitega tegelevasse tehnoloogiavaldkonda, mistõttu nüüd olengi täna siin NFT Tallinna konverentsil.

 

Sa polnud varem Eesti Filharmoonia Kammerkoorist teadlik ega?

Ilo Meeze: Ei, ma ei olnud varem kuulnud EFK-st, aga samas on mulle alati koorimuusika väga meeldinud. Flandrias on väga rikkalik polüfoonilise muusika traditsioon ja ma olen alati olnud meie polüfoonilise stiili heliloojate suur fänn. Ühtlasi on mul ka salajane unistus, et ehk laulan kunagi ise  kooris, sest naudin väga ruumis tekkivat resonantsi ja koos laulmist ning minu meelest on see ilus asi. Nii et, jah, ma ei teadnud küll Eesti Filharmoonia Kammerkoorist siiani midagi, aga ma olen väga õnnelik, et nüüd ma tean.

 

Osalesid NFT Tallinna konverentsi raames toimunud Eesti Filharmoonia Kammerkoori oksjonil ja tegid seal kõrgeima pakkumise. See tähendab, et sinust sai esimene inimene, kes soetas endale Eesti Filharmoonia Kammerkoori NFT, kollektsioonist “Joonas”. Miks sa seda tegid?

See on hea küsimus. Ma arvan, et mõnikord viskab elu sinu ette palli ja see on sinu enda otsustada, kas tahad ta kinni püüda või mitte. Ma arvan, et see oligi üks sellistest olukordadest. Olime konverentsil päeva jooksul (EFK meeskonnaliikmetega) pisut rääkinud ja nende tegevus avaldas mulle muljet, sest ma pole eriti näinud teisi muusikaasutusi avastamas uusi tehnoloogiaid. Belgias on näiteks küll Brüsseli džässorkester, aga oma NFT loomiseni nad veel jõudnud pole. Selles osas on Eesti esirinnas. Niisiis avaldas see kõik muljet ja äratas tähelepanu ning olin huvitatud ühe kollektsiooni tüki ostmisest.

Esialgu ei plaaninud ma oksjonil pakkumist teha, kuid oksjoni käigus esitasin iseendale küsimuse: “Kas ma peaksin pakkuma?” Ja miski minu sees ütles: “Jah, lihtsalt tee seda!” Nii ma tegingi!

 

Kas oled ka varem NFT-kunsti kogunud või plaanid hakata seda nüüdsest tegema?

Ei ole varem kogunud. Umbes aasta tagasi küll mõtlesin, et tahaksin hakata kunstiteoseid koguma erinevatel põhjustel. Üks põhjusi on näiteks see, et kunstiteos on ju tore asi, mida omada, aga pean märksa olulisemaks seda, et minu arvates on tegemist arvamusavaldusega. See on hääleõigus, võimalus rõhutada või öelda seda, mis on maailmas oluline. Ma leian, et see on maailmas oluline.

Seega, NFT soetamise kaudu saab kasutada oma hääleõigust. Mina näen seda nii. Ja see on alles esimene digitaalne kunstiteos, mille olen ostnud. Loodan samamoodi jätkata ja jälgin kindlasti Patron-of-Art.com platvormi, et näha, kas ees on ootamas veel oksjoneid.

 

Oled nüüd osa Eesti Filharmoonia Kammerkoori kogukonnast. Kuidas sa end selles tunned?

Olen väga õnnelik! See on olnud imeline. Mulle korraldati just siin (EFK ruumides) ringkäik, nägin prooviruumi, noodikogu, kostüümiladu ja seal olevaid vanu rahvariideid, mida pean oluliseks, sest ma armastan eriliselt rahvamuusikat, varast rahvamuusikat. Seega, on olnud väga tore sel viisil ühenduda ja ootan juba huviga “Joonase” salvestuse valmimist.