Foto: Annika Kuuda

Eesti Filharmoonia Kammerkoor esineb Maailma koorimuusika sümpoosionil Istanbulis

Eesti Filharmoonia Kammerkoor avas 25. aprillil koos Türgi Riikliku kooriga Maailma koorimuusika sümpoosioni Istanbulis.

Avakontserdil Atatürki nimelise kultuurikeskuse ooperisaalis esinesid Türgi Riiklik koor Ragnar Rasmusseni juhatusel, esitades türgi ja norra koorimuusikat. Eesti Filharmoonia Kammerkoori esituses Tõnu Kaljuste juhatusel kõlasid osad Veljo Tormise tsüklist „Eesti kalendrilaulud” ning „Raua needmine”.

Pärast avakontserti ütles festivali juht Burak Onur Erdem, et see oli meie kõigi, nii esinejate, tema enda kui ka inimeste jaoks saalis väga eriline õhtu. “Mõlemad koorid laulsid muusikat oma kodumaalt, mis liigutas kõiki, avas uusi silmapiire ning inspireeris paljusid koorilauljaid publiku hulgas tundma õppima üksteise kultuure.”

Burak Onur Erdemi sõnul on tööd tehtud selle kontserdi teostumiseks rohkem kui aasta. “Olen väga tänulik Eesti Filharmoonia Kammerkoorile, te olete alati siia tagasi oodatud! Kooride esinemine oli väga emotsionaalne hetk ka seetõttu, et see oli pühendatud kõigile ohvritele, kes hukkusid kaks kuud tagasi maavärinas Türgis. See kontsert jääb kindlasti Türgi koorimuusika ajalukku,” ütles festivali juht Burak Onur Erdem.

Teise kontserdi annab Eesti Filharmoonia Kammerkoor sümpoosioni raames 26. aprillil Istanbuli Püha Antoniuse kirikus, kus Tõnu Kaljuste koostatud kavas on põimitud eesti ja saksa muusika. Cyrillus Kreegi loomingust kõlavad Taaveti laulud „Kiida, mu hing, Issandat“, „Õnnis on inimene“ ning ilmalik rahvaviis „Maga, maga Matsikene“. Johann Sebastian Bachi loomingust esitatakse motette „Komm, Jesu, komm“,„Lobet den Herrn, alle Heiden“ ja „Singet dem Herrn ein neues Lied“ ning Arvo Pärdi loomingust kõlavad „The Deer’s Cry“ ja „Magnificat“.

25.-30. aprillini toimuval Maailma koorimuusika sümpoosionil Istanbulis osalevad koorid ja dirigendid kogu maailmast, toimuvad meistriklassid, töötoad ja seminarid ning ligi 80 kontserti. Sümpoosioni teemaks on sel aastal “Muutuvad horisondid” (Changing Horizons), mille raames arutletakse, milliseid stiile ja traditisoone võiks kooslaulmine lähitulevikus endas hõlmata.