Tõnu Kaljuste

Tõnu Kaljuste. Foto Kaupo Kikkas

Harjumaa Omavalitsuste Liit annab 15. veebruaril Tallinna Muusika- ja Balletikoolis dirigent Tõnu Kaljustele üle Harjumaa aukodaniku teenetemärgi. Tõnu Kaljuste pälvis maakondliku tunnustuse Eesti muusika propageerimise ja Naissaare kandmise eest maailma kultuurikaardile.

Tõnu Kaljuste on rahvusvaheliselt hinnatud nii koori- kui ka orkestridirigendina. Ta on asutanud Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri, juhatanud tunnustatud koore ja orkestreid Euroopas, Austraalias ja Ameerikas.

Alates 2004. aastast on Kaljuste tema enda asutatud projektiteatri Nargen Opera kunstiline juht. Sama aasta suvel lavastas Nargen Opera Naissaarel Jaan Tätte näidendi “Latern” ning koostöös Von Krahli Teatriga Veljo Tormise “Eesti ballaadid”. Sügisel etendus Eesti Draamateatris Joseph Haydni ooper “Üksik saar”, detsembris lõpus veel üks Joseph Haydni ooper – “Elu kuu peal”.

Kaljuste eestvedamisel toimub alates 2006. aastast Nargenfestival. Festivali raamivad  Cyrillus Kreegi päevad juunis ja Arvo Pärdi päevad septembris. Kaljuste teeb tihedat koostööd Läänemere festivaliga Stockholmis.

Talle on omistatud mitmeid tunnustusi nii Eestis kui ka teistes riikides. Mitmel korral on teda autasustatud riikliku kultuuripreemiaga Veljo Tormise loomingu esitamise eest, teda on tunnustatud ka välisministeeriumi kultuuripreemiaga (2011) ning ta on Valgetähe IV klassi teenetemärgi (1998) ja Riigivapi II klassi teenetemärgi (2000) kavaler.

Ajalukku minev saavutus on 2014 Grammy võit parima kooriesituse kategoorias Arvo Pärdi teose „Aadama itk“ eest Eesti Filharmoonia Kammerkoori, Sinfonietta Riga, Tallinna Kammerorkestri, Läti Raadio koori ja Vox Clamantise esituses.

Teenetemärk antakse laureaadile üle 15. veebruaril toimuval vastuvõtul  Tallinna Muusika- ja Balletikoolis MUBA.

Harjumaa aukodaniku teenetemärk on Harjumaa Omavalitsuste Liidu poolt kord aastas antav Harju maakonna kõrgeim tunnustus, mis antakse maakonnale osutatud eriliste teenete ja väljapaistvate saavutuste ära märkimiseks.

Tõnu Kaljustele Harjumaa aukodaniku teenetemärgi andmine otsustati Harjumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse 11. jaanuari 2023 otsusega nr 3.

Harjumaale olulisi, erinevatel elualadel tegutsevaid isikuid on aukodaniku teenetemärgiga tunnustatud 2009. aastast.

Seniste Harjumaa aukodaniku teenetemärkide kavaleride nimekiri on kättesaadav http://hol.ee/361Lisainfo

Harjumaa Omavalitsuste Liit
PRESSITEADE
13.02.2023

Andre Sepp
Tegevdirektor
Harjumaa Omavalitsuste Liit
6150355
andre.sepp@hol.ee