Eesti Muusikaauhinnad 2023 žürii valis Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja dirigent Kaspars Putniņši albumi Rahmaninov – “Liturgy of St John Chrysostom” (“Püha Johannes Kuldsuu liturgia”) aasta parimaks koorimuusika albumiks ja aasta klassikaalbumi nominendiks. Albumi andis välja BIS Records 2022. aasta veebruaris, helirežissöör on Jens Braun.

Sergei Rahmaninov (1873–1943) kirjutas heliteose „Püha Johannes Kuldsuu liturgia“ õigeusu kirikus kasutusel olevale liturgilisele tekstile, Püha Johannes Kuldsuu liturgiale, 1910. aastal. Pärast esiettekannet on see teenimatult varju jäänud ning harva tee kooride repertuaari leidnud. Eelkõige on tuntud Rahmaninovi loomingust tema kuulus „Koguöine jumalateenistus“. Kaspars Putniņši sõnul on aga „Püha Johannes Kuldsuu liturgia“ kahtlemata 20. sajandi üks olulisemaid kooriteoseid. „Pole just palju koorile kirjutatud muusikat, milles oleks sümfoonilise teose võimsust, mõõdet ja sügavust, kuid „Püha Johannes Kuldsuu liturgias“ on see kõik olemas,“ ütleb dirigent.

Antud CD-plaat on jätk vene ja eesti klassikute meistriteoste salvestamisele, mille tulemusel on varem valminud BIS Recordsi, dirigent Kaspars Putniņši, Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja helirežissöör Jens Brauni koostöös kaks menukat albumit Alfred Schnittke ja Arvo Pärdi loominguga. Esimene neist pälvis Gramophone’i auhinna 2018 ja teine Grammy nominatsiooni ning Diapason d’Or de l’Année 2021.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor on aastakümnete jooksul teinud ligi 80 salvestist, mis on välja antud koostöös paljude mainekate rahvusvaheliste plaadifirmadega – ECM, Harmonia Mundi, Virgin Classics, Carus, Ondine, BIS jt. Kammerkoori plaadid on püsinud stabiilselt kõrgtasemel, mida näitavad paljud auhinnad – kaks Grammyt, Gramophone’i auhind, 16 Grammy-nominatsiooni, kolm Diapason d’Or’i, Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Danish Music Award, de Choc de l’Année Classica jt, korduvalt on salvestised jõudnud Billboardi edetabeli esikümnesse. Eesti parima klassikaalbumi tiitel on võidetud kahel korral – Max Regeri ja Rudolf Tobiase muusikaga albumi “Vivit!”(2014) ja Tõnu Kõrvitsa “Moorland Elegies” (2018) eest.

Vaata veel: BIS Records