Foto: Anneli Ivaste

Alates tänasest, 2. septembrist eksponeeritakse Tartu Ülikooli Narva kolledži näituste- ja üritusteruumis Eesti Filharmoonia Kammerkoori loomingulisi protsesse kajastavat fotonäitust „Hääleruumid“. Eesti heliloojate muusikat saab kammerkoori esituses kuulda tasuta kontserdil Narva kolledžis 22. septembril Lodewijk van der Ree juhatusel.

Mõte eksponeerida Eesti Filharmoonia Kammerkoori fotonäitust Narvas tuli Narva Issanda Ülestõusmise peakirikult, kus koor esines maikuus Arvo Pärdi loomingu kontserdiga „Anna meile rahu“ festivali Tallinn Music Week raames. Kontserdieelsest peaproovist valmis suvekuudeks galerii Positiiv jaoks näitus, mis nüüd laiendatud kujul jõuab Narva pealkirja all „Hääleruumid“.

Fotode autor Anneli Ivaste leiab, et kuigi liigume sageli erinevates ruumides, milleks võivad olla kultuuri-, keele- või inforuumid, tahab ta näitusel Narva kolledžis välja tuua just neid ruume, mis inimesi ühendavad. „Tänu oma tööle Eesti Filharmoonia Kammerkooris on mul võimalus näha lähedalt neid füüsilisi ja vaimseid ruume, milles tegutseb maailmas üks hinnatumaid Eesti muusikakollektiive. Narva näitusel on fotoseeriate keskmes igavikulised teemad, millele Eesti Filharmoonia Kammerkoor läbi muusikalise tegevuse oma hääle annab – kõigeülene vajadus rahu järele, julgus teostada oma unistusi ja tahe teha teisiti.“

Fotoseeriad on valitud viimasel aastal toimunud kammerkoori tähendusrikastest muusikasündmustest, mis on seotud eesti heliloojate loominguga: kontsert „Anna meile rahu“ Arvo Pärdi muusikaga Tõnu Kaljuste juhatusel Narva õigeusu kirikus, Tõnu Kõrvitsa teose „Tiibade hääl“ esiettekanne koos Tallinna Kammerorkestriga Risto Joosti juhatusel ja Eesti Muusika Päevade raames toimunud kontsert „Teisiti“ Lodewijk van der Ree juhatusel Eesti Arhitektuurimuuseumis. Tasuta fotonäitus on avatud 2.–30. septembrini ja see kuulub ka festivali Station Narva programmi (8.–11.09). Näituse kuraator on Kristel Schwede.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor tutvustab Eesti muusikat ka tasuta kontserdil Tartu Ülikooli Narva Kolledžis, kus koor esitab kava „Hääleruumid“ 22. septembril. Kavasse on dirigent Lodewijk van der Ree valinud eesti heliloojate kooriteoseid, mis on loodud eesti autorite looduslüürikale.

1981. aastal Tõnu Kaljuste loodud Eesti Filharmoonia Kammerkoor on kujunenud üheks tuntumaks Eesti muusikakollektiiviks maailmas, kelle salvestised on kahel korral pälvinud Grammy auhinna. 2020. aastal valis BBC muusikaajakiri Classical Music Eesti Filharmoonia Kammerkoori kümne parima koori hulka maailmas. Aastakümneid on koor tegutsenud rahvusvahelises muusikaelus koos mainekate dirigentide ja orkestritega, esinemispaikadeks Viini Kontserdimaja, Sydney Ooperimaja, Londoni Royal Albert Hall, New Yorgi Carnegie Hall, Los Angelese Walt Disney Kontserdimaja jpt. Stabiilset kõrgtaset näitavad koori ligi 80 salvestist, mis lisaks kahele Grammyle on saanud ka 16 Grammy-nominatsiooni, Gramophone’i auhinna, Diapason d’Or’i jm. Koori repertuaar ulatub barokkmuusikast kuni 21. sajandi teosteni, kus eriline koht on Arvo Pärdi, Veljo Tormise jt eesti heliloojate loomingul. Eesti Filharmoonia Kammerkoori ees on peadirigentidena seisnud Tõnu Kaljuste (1981–2001), Briti dirigent Paul Hillier (2001–2007), hollandlane Daniel Reuss (2008–2013) ning läti dirigent Kaspars Putniņš (2014–2021). Alates 2021. aasta augustist on koori kunstiline juht taas Tõnu Kaljuste.

Valik näitusel eksponeeritud fotodest: EFK_Narva_Hääleruumid_AnneliIvaste