Foto: Anneli Ivaste

Eesti Filharmoonia Kammerkoor tutvustab Narvas Eesti heliloojate loomingut, andes tasuta kontserdi „Hääleruumid“ 22. septembril Tartu Ülikooli Narva kolledžis. Ühtlasi on kolledži galeriis avatud ka kammerkoori loomingulisi protsesse kajastav fotonäitus.

 

Kontsert on ajendatud soovist pöörata tähelepanu meie ühisele ruumile, loodusele, mis ühendab inimesi sõltumata rahvusest, kultuurist või keelest. Dirigent Lodewijk van der Ree on kavasse valinud Veljo Tormise, Ülo Kriguli, Evelin Seppari, Cyrillus Kreegi, Tõnu Kõrvitsa ja Raimo Kangro koorimuusikat, mis on kirjutatud Eesti luuletajate looduslüürikale. Kontserdi alguses tutvustavad ettekandele tulevat muusikat helilooja Evelin Seppar ja dirigent Lodewijk van der Ree.

 

“Kuigi inimesed on erinevad, ei ole me üksteisest kaugel, sest hingame sama õhku, jalutame samas metsas ja ka silmapiir on meil ühine. Nagu Jaan Kaplinski on kirjutanud: “Seesama meri meis kõigis.” Eesti heliloojad ja luuletajad on leidnud inspiratsiooni loodusest, sest mõistetakse, kui oluline see meie kõigi jaoks on. Nende hääl kõlab luuletuste kaudu koorimuusikas, mis on kollektiivne, universaalne ja mitmehäälne,” ütleb Lodewijk van der Ree. “Eesti Filharmoonia Kammerkoor laulab sellel kontserdil loodusest, sest meie olemegi loodus,” lisas dirigent.

 

Tartu Ülikooli Narva kolledži näituste ja ürituste ruumis on septembri jooksul üleval ka Eesti Filharmoonia Kammerkoori fotonäitus „Hääleruumid”, mis peegeldab füüsilisi ja vaimseid ruume, kus tegutseb maailmas üks hinnatumaid koore. Seeriate keskmes on meid ühendavad igavikulised teemad, millele kammerkoor läbi muusikalise tegevuse oma hääle annab – kõigeülene vajadus rahu järele, julgus teostada oma unistusi ja tahe teha teisiti. Fotod on valitud koori 2022. aasta muusikasündmuste hulgast, autor Anneli Ivaste, näituse kuraator Kristel Schwede. Tasuta näitus on avatud kolledži tavapärastel lahtiolekuaegadel.