Foto: Anneli Ivaste

6.ja 7. augustil tuleb Birgitta festivalil maailmaesiettekandele Veljo Tormise-Rasmus Puuri ooper „Lalli ehk Mere keskel on mees”. Eesti Filharmoonia Kammerkoori jaoks on see algava hooaja avalöök.

Ooperi muusikajuht ja dirigent on Tõnu Kaljuste, lavastaja Veiko Tubin ja kunstnik Kristjan Suits. Rollides on tuntud solistid: nimiosas Koit Soasepp (Lalli, bass), Iris Oja (Kerttu, metsosopran), Maria Listra (Sinikka, sopran), Mati Turi (Tuura, tenor), Heldur Harry Põlda (Inko, tenor, RO Estonia), Raul Mikson (Henrik, tenor), Märt Jakobson (Kaikkivalta, bass). Eesti Filharmoonia Kammerkoori kõrval teevad kaasa veel Vox Clamantis, Estonian Cello Ensemble ja löökpilliansambel.

Veljo Tormis alustas Eino Leino näidendil „Lalli“ põhineva ooperi kirjutamist 1989. aastal. Koostöös Soome ühe oma aja tuntuma lavastaja Sakari Puuruse ning abikaasa Lea Tormisega loodi ooperi libreto. Jõudes vaid alutada pidi Veljo Tormis töö eri põhjustel katkestama. Sama materjali ainetel on ta hiljem kirjutanud teosed „Sinikka laul“ ning „Piiskop ja pagan“. Tõnu Kaljuste ja Nargenfestivali palvel lõpetas Tormise alustatud ooperi helilooja Rasmus Puur.

Kahevaatuselise ooperi sündmustik leiab aset ajajärgul, mil risitiusk jõudis Põhjamaadesse. Sellest tulenevad vastuolud erinevate maailmavaadete vahel põhjustavad konflikte, mis kulmineeruvad tragöödiaga. Tegijate sõnul sobib ooperi ainestik tänasesse päeva.

Tõnu Kaljuste leiab seoseid tänaste sündmustega: „On küllaltki märgiline, et juulis palus Rooma paavst Franciscus Kanada põlisrahvastelt andeks neile tehtud ülekohtu eest katoliku kiriku internaatkoolides. Samuti on märgiline, et Moskva vene õigeusu patriarh Kirill ütleb: „lääne «väärtuste» vastu tuleb võidelda”, toetades sõda Ukrainas. Ka see on märgiline, et möödub 50 aastat Veljo Tormise „Raua needmise” loomisest, kus relvade arsenal on väga rikkalik. Inimolend ei ole „hammas hamba vastu” ajaloolisest kogemusest midagi õppinud. Eino Leino näidendi „Lalli” kujundasid Veljo Tormis ja Rasmus Puur ooperiks kui kahe ja poole tunnise „Raua needmise”. Ooperis on taparelvadest mängus vaid kirves… “

Lavastusmeeskonnas teevad veel kaasa valguskunstnik Emil Kallas, videokunstnik Aljona Movko-Mägi ja liikumisjuht Ingmar Jõela.

Birgitta festivali korraldab Tallinna Filharmoonia UNESCO muusikalinn Tallinn programmi raames.

Vt fotogaleriid proovist: Lalli_proov_fotod_AnneliIvaste