Foto: Rene Jakobson

Eesti Filharmoonia Kammerkoori 40. tegevushooaja lõpetas pidulik sünnipäevakontsert ja pidu 30. juunil Noblessneri valukojas.
Galerii kontserdist ja sellele järgnenud peost, autor: Rene Jakobson:
https://www.dropbox.com/scl/fo/uulk9ggo3qkp8u4n5fh3o/h?dl=0&rlkey=h05oxl5zv42rz7fhewipewcjr

Kontserdil kõlasid Eesti Filharmoonia Kammerkoori kunstilise juhi Tõnu Kaljuste juhatusel kaks eriilmelist lugu: Zoltán Kodály (1882–1967) teos koorile ja orelile „Laudes Organi“ (1966) koos organist Kadri Toomojaga ning spetsiaalselt sünnipäevaks kirjutatud soome akordionivirtuoos Kimmo Pohjoneni teos „Vabadus“ (koorile, akordionile ja elektroonikale), mis tuli koos autori osalusel esiettekandele. Tõnu Kaljuste viitab kavavalikul koori peremärgile ehk logole, mis näitab erinevaid poolusi ja selgitab logo kahe noole vastandlikku suunda. “Ühel pool on kiriku pill orel, teisel pool aga kõrtsi pill akordion. Ühe teose tekstid pärinevad Šveitsi kloostrist 12. sajandist, teise puhul on tegu häälitsuste ja üksikute sõnadega. Üks teos on maailmas juba tuntuks mängitud, teine kõlab aga siin ja praegu esmakordselt,” ütleb Kaljuste.

Kontserdisalvestus on eetris täna, 1. juulil kell 19.45 ETV2-s. 2. juulil kell 18.45 saab aga ETV eetris näha Tõnu Kaljuste intervjuud saates „Sündinud unistusest“.

Tõnu Kaljuste asutas Eesti Filharmoonia Kammerkoori 1981. aastal. Koori ees on peadirigentidena seisnud veel Briti dirigent Paul Hillier (2001–2007), hollandlane Daniel Reuss (2008–2013) ning läti dirigent Kaspars Putniņš (2014–2021).  Koori repertuaar ulatub barokkmuusikast kuni 21. sajandi teosteni, kus eriline koht on Arvo Pärdi, Veljo Tormise ja teiste Eesti heliloojate loomingul. Aastakümnete jooksul on Eesti Filharmoonia Kammerkoor jõudnud professionaalse klassikalise muusika maailmas tipptegijate hulka, mida näitab pidev osalemine rahvusvahelises muusikaelus. Stabiilset kõrgtaset näitavad ka koori ligi 80 salvestist, mida on 16 korral Grammyle esitatud ning kahel korral hinnatuima plaadiauhinna võitnud. Koori plaadistusi ehivad ka teised prestiižikad auhinnad, sh Gramophone’i auhind, Diapason d’Or de l’Année, Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Choc de l’Année Classica jne. 2020. aastal valis BBC muusikaajakiri Classical Music Eesti Filharmoonia Kammerkoori kümne parima koori hulka maailmas.