Tenso konverents Haarlemis, 2019

29.juunist kuni 1. juulini toimub Tallinnas Euroopa professionaalsete kooride ühenduse Tenso Network Europe konverents. Eesti Filharmoonia Kammerkoori 40. sünnipäeva puhul korraldatakse konverents esmakordselt Eestis.

Koorimuusikaga seotud olulised teemad on koondatud sel aastal peakirja alla “Belonging” (“Kuulumine”). Kahe päeva jooksul toimub rahvusvaheliste esinejate osalusel mitmeid esitlusi ja töötubasid, kus arutatakse kultuuriorganisatsiooni ja kogukonna vahelisi seoseid koos näidetega nii muusika kui kujutava kunsti valdkonnast.

Käsitletakse erinevaid teemasid, sealhulgas kuidas muusika toimib vahendina erinevate kogukondade ühendamisel, arutletakse toetajate kaasatust koorimuusika valkonna arendamisse, uute publiku sihtgruppide kaasamise võimalusi innovaatiliste digilahenduste abil jne. Peaesinejaks on laulja, muusikapsühholoog ja õppejõud Elvire de Paiva e Pona Portugalist. Ettekannetega esinevad Suurbritannia orkestri News Ensemble juht Jamie Munn, kes on tegutsenud muusikaorganisatsioonides Berliinis, Mumbais, Dubais jm, partnerlussuhete ekspert Sophie Dowden Suurbritanniast, Anne-Christine Wemekamp Hollandi ansamblist Wishful Singing, Paul Smith Briti vokaalansamblist Voces8, Hilkka Hiiop Eesti Kunstiakadeemiast, Esper Linnamägi Eesti Filharmoonia Kammerkoorist ja mitmed teised.

Konverentsil osalevad lauljad, dirigendid, õppejõud ning esindajad Euroopa juhtivate kooride managementidest, sh Norra Solistide koorist, Iiri Rahvuslikust Kammerkoorist, Türgi Riiklikust koorist, Helsingi Kammerkoorist, Cappella Amsterdamist, Copenhageni Ars Nova’st, kammerkoorist Accentus jm.

Lisaks sessioonidele külastavad delegaadid 30. juunil toimuvat Eesti Filharmoonia Kammerkoori 40. sünnipäeva kontserti ning konverentsi lõpetab külaskäik Arvo Pärdi Keskusesse.

Euroopa professionaalsete kooride ühendus Tenso loodi 2003. aastal eesmärgiga arendada dialoogi heliloojate, dirigentide, õpilaste, publiku ja kooride vahel, teha koostööd vokaalmuusika arendamiseks, korraldada seminare ja meistriklasse muusikahariduse edendamiseks, tellida uusi heliteoseid ning tutvustada neid publikule. Igal aastal korraldab üks Euroopa linn koorifestivali ehk Tenso päevad, mille raames toimuvad kontserdid ja töötoad. Hetkel kuulub ühendusse 21 professionaalset koori 17 eri riigist.

Rohkem infot Tenso konverentsi kohta: https://www.tensonetwork.eu/our-activities/tenso-professionals-meeting/belonging/