Foto: Kaupo Kikkas

Eesti Filharmoonia Kammerkoori 40. tegevushooaeg lõpeb piduliku sünnipäevakontserdiga 30. juunil Noblessneri valukojas. Kontserdist teeb otseülekande Klassikaraadio. ETV2 vahendusel saab kontserdisalvestust näha 1. juulil ja  ETV eetris on saade „Sündinud unistusest“ 2. juulil. Vikerraadio kajastab Eesti Filharmoonia Kammerkoori tegevust saatega „Koor“ 30. juunil.

Sünnipäevakontserdi kavasse on Eesti Filharmoonia Kammerkoori kunstiline juht Tõnu Kaljuste valinud kaks eriilmelist lugu. Zoltán Kodály (1882–1967) teos „Laudes Organi“ (1966) demonstreerib oreli suursugusust ja kõlavõimalusi põimituna inimhäälega, orelil soleerib Kadri Toomoja. Spetsiaalselt sünnipäevaks kirjutas aga soome akordionivirtuoos Kimmo Pohjonen kammerkoorile kolmeosalise teose „Vabadus“ (koorile, akordionile ja elektroonikale), mis tuleb kontserdil esiettekandele.

Tõnu Kaljuste viitab kavavalikul koori peremärgile ehk logole, mis näitab erinevaid poolusi ja selgitab logo kahe noole vastandlikku suunda. “Ühel pool on kiriku pill orel, teisel pool aga kõrtsi pill akordion. Ühe teose tekstid pärinevad Šveitsi kloostrist 12. sajandist, teise puhul on tegu häälitsuste ja üksikute sõnadega. Üks teos on maailmas juba tuntuks mängitud, teine kõlab aga siin ja praegu esmakordselt,” ütleb Kaljuste.

Tõnu Kaljuste asutas Eesti Filharmoonia Kammerkoori 1981. aastal kammerkoori “Ellerhein” lauljate baasil. Koori ees on peadirigentidena seisnud veel Briti dirigent Paul Hillier (2001–2007), hollandlane Daniel Reuss (2008–2013) ning läti dirigent Kaspars Putniņš (2014–2021).  Koori repertuaar ulatub barokkmuusikast kuni 21. sajandi teosteni, kus eriline koht on Arvo Pärdi, Veljo Tormise ja teiste Eesti heliloojate loomingul. Aastakümnete jooksul on Eesti Filharmoonia Kammerkoor jõudnud professionaalse klassikalise muusika maailmas tipptegijate hulka, mida näitab pidev osalemine rahvusvahelises muusikaelus koos nimekate dirigentide ja orkestritega mainekatel lavadel, sh Viini Kontserdimaja, Sydney Ooperimaja, Londoni Royal Albert Hall, New Yorgi Carnegie Hall, Los Angelese Walt Disney Kontserdimaja, Zürichi Tonhalle jm.

Stabiilset kõrgtaset näitavad ka koori ligi 80 salvestist, mida on 16 korral Grammyle esitatud ning kahel korral hinnatuima plaadiauhinna võitnud. Koori plaadistusi ehivad ka teised prestiižikad auhinnad, sh Gramophone’i auhind, Diapason d’Or de l’Année, Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Choc de l’Année Classica jne. 2020. aastal valis BBC muusikaajakiri Classical Music Eesti Filharmoonia Kammerkoori kümne parima koori hulka maailmas.