Foto: Kaupo Kikkas

 

Reedel, 27. mail kell 19.00 Tartu Pauluse kirikus ja laupäeval, 28. mail kell 17.00 Tallinna Jaani kirikus tuleb esiettekandele Tõnu Kõrvitsa teos „Tiibade hääl“, solistidele, koorile ja keelpillidele, teksti autor on Doris Kareva.

Esitavad Marianne Pärna (alt), Laur Eensalu (vioola), Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester, juhatab Risto Joost.

„Tiibade hääl“ on kolmas osa triloogiast, kuhu kuuluvad varem valminud „Lageda laulud“ ja „Sina oled valgus ja hommik“.

Piletid: 15-25 eurot Piletilevis

 

Inspireeritud naisest, kes oli eeskujuks tervele oma põlvkonnale

„Tiibade hääl“ on inspireeritud USA lennunduspioneeri Amelia Earharti elust ja loomingust. Ta oli esimene naine, kes mais 1932. aastal üle Atlandi lendas ning teine inimene Charles Lindbergi järel, kes selle julgust ja võimekust nõudva reisi üksi ja ilma peatusteta ette võttis. Ta tegi teisigi rekordeid ning kirjutas oma lennukogemustest raamatuid.

Tõnu Kõrvits ütleb, et legend Amelia Earhartist on teda alati paelunud. „Ta on võimas kuju, aga temas on ka midagi romantilist. National Geographicus oli temast doklugu: eelviimasel maandumisel väikesel saarekesel Vaikses ookeanis läks ta kaduma – teda ei leitud ja sellega on seotud ka mitmeid spekulatsioone,“ rääkis helilooja.

Earhart oli eeskujuks tervele oma põlvkonnale naistele ning muuhulgas kuuluvad Amelia Earhartile mõtteterad:

 • Igaühel on ookeane, mida ületada, kui neil on selleks südant. Kas see on ebamõistlik? Võib-olla. Aga mida teavad unistused piirangutest!
 • Ära kaunagi takista kedagi tegemast midagi, mille kohta olete öelnud, et seda ei saa teha.
 • Mõnel meist on suurepärased lennurajad juba ehitatud. Kui teil on, võtke need maha! Kuid kui teil seda pole, mõistke, et teie kohustus on haarata labidas ja ehitada see endale ja neile, kes teile järgnevad.
 • Ära kunagi tee asju, mida teised saavad teha ja teevad, kui on asju, mida teised ei saa või ei tee.
 • Mure aeglustab reaktsiooni ja muudab selgete otsuste tegemise võimatuks.
 • Olen sageli öelnud, et ettevalmistus on kaks kolmandikku mis tahes ettevõtmisest.
 • Elus on rohkem kui olla reisija.
 • Mida rohkem inimene teeb, näeb ja tunneb, seda rohkem on ta võimeline tegutsema ja seda ehedamalt hindab ta selliseid põhilisi asju nagu kodu, armastus ja mõistvad kaaslased.
 • Naine, kes suudab luua oma töökoha, on naine, kes võidab kuulsuse ja varanduse.
 • Seiklus on iseennast väärt.
 • Üks heategu ajab juured igas suunas välja ning juured kerkivad üles ja teevad uusi puid. Suurim töö, mida lahkus teiste vastu teeb, on see, et see muudab nad ise lahkeks.
 • Usun, et tüdruk ei peaks tegema seda, mida ta arvab, et peaks tegema, vaid ta peaks läbi kogemuste leidma, mida ta teha tahab.
 • Otsustage, kas eesmärk on sellega kaasnevaid riske väärt või mitte. Kui on, lõpetage muretsemine.
 • Ei mingeid piire, vaid horisondid – ainult vabadus.

 

Suure publikumenuga ja auhindu pälvinud triloogia  saab järje

“Lageda laulud” (Moorland Elegies) tuli esiettekandele 2015. aastal ning pälvis laialdast tähelepanu. Üheksaosalise koorile ja keelpillidele loodud tsükli eest sai helilooja Tõnu Kõrvits 2016. aastal Eesti riikliku kultuuripreemia. Eesti Kooriühing valis heliplaadi aasta kooriplaadiks 2017 ja NPR (National Public Radio, US) aasta parima kümne klassikalise muusika albumi edetabelis oli see kolmandal kohal. Lisaks püsis plaat 2017. aasta suvel mitmeid nädalaid Amazoni klassikaplaatide müügiedetabeli tipus. 2018. aastal tunnustati „Lageda laule” aasta klassikaalbumi tiitliga ning 2019. aastal etendus teatris Vanemuine samanimeline ballett.

„Sina oled valgus ja hommik” (Sei la luce e il mattino), mille esiettekanne toimus mais 2019, on Tõnu Kõrvitsa sõnul otsekui sügavikust lauldud hümn elule ja armastusele. Selle heliplaat valiti pärast ilmumist Prantsuse maineka muusikaajakirja Classica kuu plaadiks ning 2021. aastal esitasid Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester teost Pavese tekstide sünnilinnas Torinos maineka MITO festivali publikule.

Kolmas osa, „Tiibade hääl“ alles alustab oma teekonda muusikalavadel. Risto Joost, kes on triloogia kõigi osade tellija ja juhatanud kõiki selle esiettekandeid, ütleb, et kõik kolm teost on rõhutatult poeetilise lüürilise alatooniga ning erakordselt kaunid ja mõjusad. „„Tiibade hääle“ esiettekandega saab üks oluline muusikaline sari tervikuks,“  ütleb dirigent.

Esiettekanded toimuvad “Autoritund” kontserdisarjas (kunstiline juht Tõnu Kaljuste), mis on pühendatud Eesti heliloojate loomingu tutvustamisele ning kus sageli toimuvad uute teoste esiettekanded.