Foto: Rene Jakobson

22.-27. märtsil pühendab Amsterdami nüüdismuusika keskus Muziekgebouw aan ’t IJ festivali Eesti helilooja Arvo Pärdi loomingule. Kahel esimesel õhtul on laval Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester dirigent Tõnu Kaljuste juhatusel.

Eestlaste esituses kõlab festivalil Pärdi „Te Deum” – teos, mis tähistab Tõnu Kaljuste ja Arvo Pärdi ühise loometee algust ning „Adam’s Lament ”, mis plaadi nimiteosena tõi Tõnu Kaljustele 2014. aastal Grammy auhinna. Sellele lisaks on kavas „Fratres”, kus solistina astub üles Tallinna Kammerorkestri kontsertmeister Harry Traksmann, ning „Cantus Benjamin Britteni mälestuseks” ja „Salve Regina”.

Eraldi kontserdi annab Eesti Filharmoonia Kammerkoor oma eelmise peadirigendi Kaspars Putniņši juhatusel. Nende esituses kõlab kolmandal festivalipäeval Arvo Pärdi a cappella looming ning Ferenc Liszti „Via crucis“, kus koorile sekundeerib klaverisolistina Kalle Randalu.

Tõnu Kaljustet ja tema kollektiive on rahvusvahelise plaadifirma ECM Recordsi juht Mannfred Eicher tutvustanud kui “interpreete, kes on ühtekokku suurimad Pärdi eksperdid“. Festivalil astuvad nad üles kõrvuti Pärdi muusika interpreetidega Hollandist ja mujalt. Nende seas on tromboonivirtuoos Jörgen van Rijen ja Camerata RCO, Cello Octet Amsterdam ja pianist Ralph van Raat, viiuldaja Tai Murray, organist Laurens de Man Fokker, kontratenor Maarten Engeltjes jt. Festivali lõpetab Pärdi suurteos „Kanon pokajanen“ kammerkoori Cappella Amsterdam esituses, juhatab Daniel Reuss.

Tähelepanuväärne on ka festivali neljas päev, kus New European Ensemble’i esituses tulevad Arvo Pärdi loomingu kõrval ettekandele Pärt Uusbergi ja Riho Esko Maimetsa teosed.

Suurem osa festivali kontsertidest on järelkuulatavad Hollandi rahvusringhäälingu NTR klassikaraadios NPO Radio 4.

Lähem info Amsterdami Pärdi festivali kodulehelt: https://www.muziekgebouw.nl/pQbvnIa/part-festival-2022

 

Krista Must | Corpore | konsultant | Tel: 5156364 | www.corpore.ee | Maakri 19/1 pk 29, 10145 Tallinn