Foto: Anneli Ivaste

Eesti Filharmoonia Kammerkoor alustab homme, 10. veebruaril turneed, mille jooksul antakse koos Flandria Sümfooniaorkestri ja selle peadirigendi Kristiina Poskaga kuus kontserti Belgia erinevates kontserdimajades, Pariisi La Seine Musicale kontserdimajas ning Arnhemi Musisis Hollandis.

Pärast esimest proovipäeva Flandria Sümfooniaorkestri kodusaalis Genti De Bijloke muusikakeskuses ütles Kristiina Poska: „See on tegelikult väike ime, et koor on praegu siin ajal, mil paljud on sunnitud kontserte ära jätma, ja saame alustad homme turneega lausa kaheksas kontserdipaigas“. Nii mahukas turnee Belgias on kammerkoori jaoks esmakordne: 10.–18. veebruarini antakse kontserdid Brugge Concertgebouw’s, Charleroi Kaunite kunstide palees, Genti De Bijloke muusikakeskuses, Brüsseli Bozar’is, Hasselti kultuurikeskuses ja Roeselare kultuurikeskuses De Spil. Lisaks esinetakse veel Pariisi La Seine Musicale’s ja Arnhemi Musisis Hollandis. Kontserdi Gentis 12. veebruaril salvestab Belgia klassikaraadio Klara ning see jõuab Eesti Rahvusringhäälingu Klassikaraadio vahendusel Eesti publikuni 28. veebruaril.

Nii Flandria Sümfooniaorkestri kui Kristiina Poskaga teeb Eesti Filharmoonia Kammerkoor koostööd esmakordselt. Dirigent leidis, et orkester ja koor sobivad kõlaliselt väga kenasti, kuna mõlema kollektiivi esteetikas on palju ühist – selgus, läbipaistvus, klaar liin, mis ühendab mõlemaid kollektiive.

Kontserdi kavasse valis Poska Arvo Pärdi “Siluani laulu” ja “Adama itku” ning prantsuse tuntud helilooja Gabriel Fauré „Requiemi“, sest austab väga neid teoseid ja tunnetab nende puhul seost praeguse ajaga. „Elame psühholoogiliselt raskel ajal, kus inimestel on orientatsioon kadumas ja meil puudub sageli ühendus millegi kõrgemaga. Me vajame seda sõnumit, mis kõlab nendes teostes“. Poska sõnul jääb Fauré „Requiemis“ kõlama suur helgus ja rahu, mis on väga positiivne ja oluline. Solistidena teevad selles kaasa sopran Hana Blažíková ja bariton Roderick Williams.

Kristiina Poska on alates hooajast 2019/2020 Gentis resideeruva Belgia ühe juhtiva orkestri, Flandria sümfooniaorkestri peadirigent. Ta on ka Baseli teatri muusikajuht ning Läti Rahvusliku Sümfooniaorkestri peakülalisdirigent. Samuti juhatanud selliseid sümfoonia- ja kammerorkestreid, nagu Zürichi Tonhalle orkester, Camerata Salzburg, Müncheni Filharmoonikud, Tokyo sümfooniaorkester jpt.

Vt lisainfot ajakava kohta turnee korraldaja Flandria Sümfooniaorkestri kodulehelt: https://www.symfonieorkest.be/en/agenda/137/Kristiina_Poska_Hana_Bla_ikova_Roderick_Williams_Estonian_Philharmonic_Chamber_Choir/Faure_Requiem

 

Fotogalerii proovist (autor: Anneli Ivaste)
https://epcc365-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/epcc_koor_epcc365_onmicrosoft_com/EqXcO4VNanJIne5FGUsKvpIBswmbEOMRYjzRKYT40P2ZBQ?e=ymmhXJ

Proovid ja kontsert 12. veebruaril toimuvad Flandria Sümfooniaorkestri kodusaalis Genti De Bijloke muusikakeskuses, 12. sajandil ehitatud hoones, mis mõned aastad tagasi renoveeriti ning võeti kasutusele kontserdisaalina.