Foto: Kaupo Kikkas

21.jaanuaril Tartu Ülikooli aulas ja 22. jaanuaril Tallinna Filharmoonia Mustpeade majas algab uus kontserdisari „Autoritund“, mis portreteerib Eesti heliloojaid läbi nende loomingu. Igal kontserdil on kavas ka helilooja uue teose esiettekanne. Sarja kavad on koostanud Tõnu Kaljuste.

 

Esimesena astub rambivalgusesse Kristjan Randalu, oma põlvkonna üks silmapaistvamaid pianiste nii improvisatsioonilise džässi kui ka klassikalise muusika vallas. Ta on esinenud maailma suurimatel džässfestivalidel ja kuulsaimate kontserdisaalide lavadel nii sooloartistina kui ka kaasmuusikuna. Aasta-aastalt paistab ta silma ka heliloojana, kelle teoseid esitatakse nii Eestis kui välismaal.

 

Esimene kontsert sarjast „Autoritund“ pakub unikaalse võimaluse kuulata Kristjan Randalu  kõige uuemat helikeelt: esiettekandele tuleb uudisteos „Sinu hommikuvalguse hetk“ (The Moment of Thy Dawn) Tallinna Kammerorkestri ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori esituses, Eesti-Hollandi dirigendi Lodewijk van der Ree juhatusel.

 

Samuti astub Randalu sel kontserdil üles klaverisolistina, esitades oma varasemat muusikat – 2002. aastal Londonis komponeeritud neljaosalist süiti „Peale lõpu algust“ (Nach dem Anfang vom Ende). Lisaks esitab Tallinna Kammerorkester 2015. aastal valminud teost „Emigrane“.

 

Mitmekülgne pianist Kristjan Randalu on ühtlasi tegev nüüdis- ja klassikalise muusika hinnatud interpreedina ning viimasel kümnendil on ta heliloojana teinud koostööd mitmete rahvusvaheliste muusikute ja kollektiividega. Temalt on ilmunud rohkem kui 40 heliplaati. Oma heliloomingulisteks mentoriteks nimetab ta Jaan Räätsa, Erkki-Sven Tüüri ja Tõnu Kõrvitsat.

 

Esimene kontsert „Autoritund: Kristjan Randalu – Sinu hommikuvalguse hetk“ toimub 21. jaanuaril algusega kell 19 Tartu Ülikooli aulas ja 22. jaanuaril kell 19 Tallinna Filharmoonia Mustpeade maja Valges saalis. Järgmised kontserdid samas sarjas on kavas 2022. aasta esimesel poolaastal, pakkudes publikule võimaluse kontsert-kohtumisteks heliloojate Tauno Aintsi, Arvo Pärdi ja Tõnu Kõrvitsaga.

 

Uue kontserdisarja kunstiline juht on Tõnu Kaljuste, kes toob Eesti heliloojate loomingu ja uudisteosed kuulajateni koos Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestriga. Kollektiivid on aastaid ühiselt kontserte andnud nii Eestis kui ka kaugemal – Euroopast Austraaliani ja Austraaliast Põhja-Ameerikani. Muuhulgas on esinetud maailma nimekates kontserdisaalides nagu New Yorgi Carnegie Hallis, Pariisi Filharmoonias, Hamburgi Elbphilharmonie’s jm. Tõnu Kaljuste dirigeerimisel on mõlemad kollektiivid korduvalt esitatud Grammy nominatsioonile ning 2014. aastal pälviti Grammy auhinna Arvo Pärdi albumi „Adam’s Lament“ (ECM) eest.

 

Kontserdisarja korraldavad Tallinna Filharmoonia, Tallinna Kammerorkester ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor. Peatoetaja on Exmet, suurtoetajad DHL Express ja Nordnet ning Kultuuriministeerium ja Tallinna linn.