Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus
Eesti Filharmoonia Kammerkoor
13.10.2021

XIII noorte laulupeo „Püha on maa“ ettevalmistustega on liitunud ka Eesti Filharmoonia Kammerkoor 

Sel nädalal salvestab Eesti Filharmoonia Kammerkoor XIII noorte laulupeo dirigentide juhatusel noortepeo repertuaari. Salvestistest saab oluline õppematerjal laulupeoks valmistuvatele kooridele. Samuti on igal koorilauljal võimalus salvestiste abil õppida ja harjutada kavas olevaid laule ka iseseisvalt. Kauaoodatud koostööprojekt Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse vahel saab sel aastal teoks esmakordselt.

Selleks, et vähendada pandeemia võimalikku mõju XIII noorte laulu- ja tantsupeo „Püha on maa“ ettevalmistusprotsessile ning muuta laulupeol kavas olevate lugude õppimisprotsess nii kooridele kui ka igale koorilauljale senisest oluliselt lihtsamaks ja turvalisemaks, jäädvustab Eesti Filharmoonia Kammerkoor laulupeol kõlavad lood eraldi häälepartiide kaupa helifailidena.

Kolmapäevast reedeni toimuvatel salvestustel astuvad kammerkoori ette XIII laulupeo kunstiline juht Pärt Uusberg ning laulupeo dirigendid Maarja Soone, Heli Jürgenson, Triin Koch, Lydia Rahula, Taavi Esko ja Hirvo Surva. Reedel salvestab laulupeo hümniks kujunenud Gustav Ernesaksa teose „Mu isamaa on minu arm“ kooriga dirigent Tõnu Kaljuste, kes seda teost ka 2. juuli õhtul 2023. aastal lauluväljakul ühendkoori ees juhatab.

Pärt Uusberg usub, et see on protsess, millest võidavad kõik. Tema sõnul on laulupeo dirigentidel suur rõõm ja privileeg ning põnev võimalus teha koostööd Eesti Filharmoonia Kammerkooriga, mis on Eesti koorimuusika üks olulisemaid lipulaevu. Samas on kooril jällegi võimalus kohtuda lühikese aja jooksul paljude erinevate dirigentidega. „Peamine, see kõik toimub üllal eesmärgil anda oma panus XIII noorte laulupeo õppeprotsessi,“ ütleb Uusberg ja selgitab: „Tänu salvestatud häälepartiidele on noortel võimalik nii individuaalselt harjutada oma partiisid kui ka harida end vokaalselt, võttes eeskuju kutseliste lauljate poolt seatud standardist.“

Eesti Filharmoonia Kammerkoori juhatuse liige Esper Linnamägi peab noorte laulupeo ettevalmistusele kaasa aitamist väga oluliseks, et toetada Eesti koorikultuuri arengut ja head käekäiku. „Salvestatud materjal muudab lugude õppimise lihtsamaks ja mugavamaks tuhandetele koolinoortele ja koorijuhtidele,“ lisab Linnamägi.

Salvestatud kvaliteetsed helinäidised on järgmise aasta algusest laulupeo kodulehel kättesaadavad kooridele kõikjal Eestis. Need aitavad lauljatel kujundada selget kõlapilti nii korrektselt esitatud muusikast kui ka laulupeol juhatava koorijuhi nägemusest. Praegustes pandeemia tingimustes ei ole ka väheoluline, et see materjal lihtsustab vajadusel ka virtuaalsete kooriproovide läbiviimist.

Salvestamisel osalevad koostööpartneritena veel Eesti idufirma Scoremusic ja Valge Klaar, kes pakkusid välja innovaatilise tehnoloogia ja digitaalsed tööriistad. Pabernootide asemel laulavad Eesti Filharmoonia Kammerkoori lauljad laulupeo repertuaari Scoremusic’u arendatud digitaalsest noodimaterjalist, mis on salvestatud koori kasutusse antud iPadidele. See teeb tööprotsessi kasutajasõbralikuks, mobiilseks ja keskkonnasäästlikuks ning aitab Eesti kui e-riigi arengule kaasa kultuuri- ja haridusvaldkonnas.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu „Püha on maa“ toimub 30. juunist kuni 2. juulini 2023 Tallinnas.  XIII noorte laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg, tantsupeo pealavastaja on Agne Kurrikoff-Herman ning rahvamuusikapeo üldjuht on Juhan Uppin. XIII noorte laulu- ja tantsupeo visuaalse identiteedi autor on Mart Anderson.

 

Lugupeetud ajakirjanikud!
XIII noorte laulupeo repertuaari salvestamine toimub ERR 1. stuudios sel kolmapäeval, neljapäeval ja reedel.

Ajakirjanikel on eelnevalt kokku leppides võimalik jälgida nii salvestust kui teha kohapeal ka intervjuusid. Palun andke oma huvist stuudio külastuse ja intervjuude osas teada Eesti Filharmoonia Kammerkoori kommunikatsioonijuht Anneli Ivastele, tel: 5622 2155

Lisatud fotod proovidest (autor: Anneli Ivaste)

Lisainfo:

Sten Weidebaum
Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA
teabejuht
Tel: 523 6239
E-post: sten@laulupidu.ee