Foto: Siim Vahur

2. novembril kell 19 Tallinna Jaani kirikus ja 3. novembril kell 19 Tamsalu kultuurimajas esitavad Tõnu Kaljuste ning tema juhitud kaks muusikakollektiivi Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester hingedeaja muusikat kontserdil „Bachi pärlid. Hingedepäev“. Kontsert on tasuta, kuulajail tuleb sissepääsuks esitada COVID-tervisetõend ja võtta kaasa isikut tõendav dokument.

Tegemist on esimese osaga „Bachi pärlid“ kontserdisarjas, mis kestab hingedeajast advendiajani, pakkudes Eesti tippmuusikute esituses kuulajaile emotsiooni Johann Sebastian Bachi loomingu särast, sügavusest ja ajatusest. Barokimeistri Bach kõrval on tuleb kontsertidel esitamisele ka teiste ajastute heliloojaid, keda on inspireerinud Bachi muusika.

Sarja esimesel, hingedepäeva kontserdil musitseerivad koos Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestriga solistid – sopran Maria Valdmaa, tenor Oliver Kuusik, bass Olari Viikholm ning Robert Traksmann viiulil, Reet Sukk ja Taavi-Mats Utt plokkflöötidel.

Kontserdil tulevad esitamisele kaks koraalikantaati Bachi erinevatest loomeperioodidest, mis mõlemad on kirjutatud Martin Lutheri tekstidele „Christ lag in Todesbanden” ja „Nun komm, der Heiden Heiland”. Kavas on ka Bachi üks tuntumaid teosed Brandenburgi kontsert nr 4, kus pulseeriva orkestri kõrval demonstreerib plokkflöödiduo sädelevat tulevärki ja virtuoossust. Ning itaalia helilooja Ottorino Respighi Bachi koraaliprelüüdide seaded orkestrile, kus julgelt ja peenetundeliselt on kasutatud laia paletti orkestrivärve, et kanda Bachi orelimuusika 20. sajandisse.

„Bachi pärlid“ sarja teine ja kolmas kontsert toimuvad 20. novembril Tallinna Filharmoonia Mustpeade majas „Tallinn feat. Reval“ festivali raames ning 22. ja 23. detsembril Estonia Kontserdisaalis ja Vanemuse Kontserdimajas Eesti Kontserdi korraldusel.
Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester on aastaid ühiselt kontserte andnud nii Eestis kui ka kaugemal – Euroopast Austraaliani ja Austraaliast Põhja-Ameerikani. Muuhulgas on esinetud maailma nimekates kontserdisaalides nagu New Yorgi Carnegie Hallis, Pariisi Filharmoonias, Hamburgi Elbphilharmonie’s jm. Tõnu Kaljuste on rahvusvaheliselt hinnatud koori- ja orkestridirigent, tema töid on korduvalt esitatud Grammy nominatsioonile ning 2014. aastal pälvis ta Grammy auhinna Arvo Pärdi „Adam’s Lament“ (ECM) albumi eest. Tõnu Kaljuste on Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri asutaja ning mõlema kollektiivi peadirigent.
Kontserti korraldavad Tallinna Filharmoonia, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tapa Valla Kultuurikeskus. Peatoetaja on Exmet, suurtoetajad DHL Express ja Nordnet ning Kultuuriministeerium ja Tallinna linn.