Foto: Siim Vahur

Säravate solistide ja rohkem kui poolesaja muusikuga toob Tõnu Kaljuste lavale harva Eestis esitatava Beethoveni „Missa solemnise“. Kontserdid toimuvad 2. oktoobril kell 19 Tartu Pauluse kirikus ning 3. oktoobril kell 19 Tallinna Jaani kirikus.

Võimas ja  dramaatiline, tulvil haaravaid emotsioone – „Missa solemnist“ esitavad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester dirigent Tõnu Kaljuste juhatusel. Solistiosasid laulavad sopran Yena Choi, metsosopran Helen Lepalaan, tenor Markus Schäfer ja bass-bariton Lisandro Abadie.

Beethoven pidas „Missa solemnist“ oma suurimaks tööks. Partituuri tiitellehele kirjutas ta: „Mis südamest tulnud – las minna see jälle südamesse!“ Kui otsida, milline Beethoveni viimaste aastate töödest paljastaks kõige paremini tema keerulise suhtumise eksistentsi, siis on see just „Missa solemnis“, mis isegi rohkem kui 9. sümfoonia väljendab helilooja kõige isiklikumaid mõtteid ja tundeid, ajastu valu ja traagikat.

Kontserdiga teevad dirigent, solistid, koor ja orkester kummarduse Beethoveni aastale, mida 2020. aasta kultuurikatkestuse tõttu on muusikamaailm ühiselt otsustanud edasi tähistada ka 2021. aastal.  Kontsertki olid algselt planeeritud toimuma detsembris 2020. Seetõttu kehtivad kontserdile ka „Kaks tähtteost: Beethoven. Missa solemnis“ piletid, mis ostetud 02.12.2020 Tallinnas ja 03.12.2020 Tartus toimuma pidanud kontserdile.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester on aastaid ühiselt kontserte andnud nii Eestis kui ka kaugemal – Euroopast Austraaliani ja Austraaliast Põhja-Ameerikani. Muuhulgas oleme esinenud maailma nimekates kontserdisaalides nagu New Yorgi Carnegie Hallis, Pariisi Filharmoonias, Hamburgi Elbphilharmonie’s jm. Tõnu Kaljuste on rahvusvaheliselt hinnatud koori- ja orkestridirigent, tema töid on korduvalt esitatud Grammy nominatsioonile ning 2014. aastal pälvis ta Grammy auhinna Arvo Pärdi „Adam’s Lament“ (ECM) albumi eest. Tõnu Kaljuste on Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri asutaja ning mõlema kollektiivi peadirigent.

Beethoven „Missa solemnis“ kontserte korraldavad Tallinna Filharmoonia ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor. Peatoetaja on Exmet ning toetajad Tallinna linn, Kultuuriministeerium, DHL, Nordnet ja LUX Charter.