Vinüülplaadile “Aastaaegade laulud” on salvestatud Veljo Tormise teoste seaded Liisi Koiksoni, Kristjan Randalu, Ülo Kriguli, Sander Mölderi, Kaspars Putniņši ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori koostöös.

Plaadi idee sai alguse eelmisel aastal Veljo Tormise 90. sünniaastapäevaks valminud muusikalavastusest “Ringlemisi”, kus oli kasutatud Tormise vähemtuntud vokaalloomingut. Muusikalist materjali, kus läbivaks teemaks on looduses vahelduvad aastaajad, arendasid edasi heliloojad Ülo Krigul ja Sander Mölder ning solistid Liisi Koikson ja Kristjan Randalu.

Ülo Kriguli sõnul on Veljo Tormis üks neist heliloojaist, kel on õnnestunud oma loomingus orgaaniliselt ühendada sõnad ja viis – filosoofiline sõnum ja selle muusikaline väljendus. “Plaadimaterjali algallikaks on Tormise originaallooming. Oleme tema laule edasi lauldes järginud tema õpetust – tunne algallikaid, aga tunneta ka aega enese ümber.” Krigul lisab: “Kuna tänapäeval on noodikirja kõrvale tekkinud teisigi edasilaulmise viise, siis see omakorda avardab kirjapandu võimalusi. Parafraseerides Tormise tuntud mõtet, võime vast oma tegevuse kohta öelda “mitte meie ei kasuta Tormist, vaid Tormis kasutab meid.””

Uue hinguse on saanud plaadile jäädvustatud Tormise vokaalteosed „Neli kildu”, „Kimbuke tähti”, „Kolm lille“ ja „Nukrad viivud“. Salvestus tehti 2021. aasta veebruaris, helirežissöör Siim Mäesalu, väljaandja Eesti Filharmoonia Kammerkoor. Plaadikujunduse autor on Peeter Laurits.

Plaate on võimalik osta Eesti Filharmoonia Kammerkoori kontsertidel “Tormise tuules: Eesti kalendrilaulud” 7.08 EMTA kontserdi- ja teatrimajas ja 8.08 Viljandi Pärismusmuusika aidas ning EFK kodulehel:https://www.epcc.ee/plaadid/