Foto: Jean-Louis Fernandez

10. juulil kell 21 kannab Arte TV tasuta üle äsja Prantsusmaal lavale tulnud Kaija Saariaho uue ooperi „Innocence“, mida juhatab Susanna Mälkki. 3. juulil Aix-en-Provence’i ooperifestivalil esietendunud ooper, milles osaleb ka Eesti Filharmoonia Kammerkoor, on pälvinud juba ka rahvusvahelise meedia tähelepanu ja kiitvaid hinnanguid.

Arte ülekanne pakub võimaluse näha ooperit nii inglis-, prantsus- ja saksakeelsete subtiitritega aadressil https://www.arte.tv/fr/videos/097910-000-A/innocence/ (link aktiveerub etenduse alguses).

„Mul on hea meel, et kõik saavad seda teost vaadata, kui ainult netiühendus on,“ rõõmustas ooperi libretist Sofi Oksanen, kes kirjutas süžee koolitulistamise tragöödiast ja selle tagajärgedest süütutele.

Soomlastest helilooja, libretisti ja dirigendi kõrval osalevad solistidena Grand Théâtre de Provence’is toimuval etendusel tšehh Magdalena Kožená, prantslane Sandrine Piau, sakslane Lilian Farahani, soomlased Tuomas Pursio ja Markus Nykänen, Londoni Sümfooniaorkester ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor, koori juhatab Lodewijk van der Ree. Loo põimib tervikuks austraallasest lavastaja Simon Stone.

Ooperi esietendus on äratanud tähelepanu ning saanud juba palju kiidusõnu – „Triller, triumf ja läbimurre“ (Helsingin Sanomat), „Meistriteos!“ (Le Figaro), „ … meistriteos, millel on juba koht ooperiajaloos“ (Le Monde), „Need, kes ikka veel mõtlevad, et ooper on vanaaegne, ajale jalgu jäänud žanr, millel pole kohta tänapäeva maailmas, muudavad meelt kohe, kui näevad ja kuulevad „Innocence’i““ (El Pais), „Aasta oodatuim ooper“ (The New York Times), „Rutta seda teost vaatama või jälgi Arte kontserti […] – see jätab jälje sinu mällu ja südamesse“ (Concerto.net).

Meie põhjanaabrite juures, Soome Rahvusooperis esietendub ooper 21. oktoobril 2022.